Správy

FOTO: Dobročinná akcia priniesla radosť stovkám Zvolenčanov. A to bez peňazí

Septembrová Zóna bez peňazí vdýchla nový život nechceným veciam. V rukách nových majiteľov našli svoje využitie knihy aj oblečenie.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Dobročinná akcia priniesla radosť stovkám Zvolenčanov. A to bez peňazí
21
Galéria
Foto: Dnes24.sk

Malá komunitná akcia s názvom Zóna bez peňazí, ktorá vďaka veľkosti svojej myšlienky nadobudla celoslovenský rozmer, opäť zavítala aj do Zvolena. V Komunitnom centre OKO na sídlisku Západ počas štyroch hodín pribúdalo a zároveň odbúdalo naozaj všeličo. Niečo pre seba si tu teda mohol nájsť naozaj každý: oblečenie, ktoré už veľkosťou nesedí, hračky a knihy, z ktorých deti vyrástli alebo rôzne drobnosti, ktoré boli kedysi zlou voľbou pri výbere darčeku.

„Cieľom tejto dobročinnej akcie je nielen vecná pomoc ľuďom, ktorí ju potrebujú, ale aj eliminácia enviromentálnej škody spôsobenej nákupným konzumom. Namiesto vyhodenia, kedy sa tovar stáva odpadom alebo zbytočného zavadzania v skriniach či pivniciach, môže všetko nevyužité znovu nájsť svoj význam. Veci tým pádom dostávajú nový život a ľudia tak podporujú medzi sebou recykláciu.“ uviedli organizátori podujatia.

„Celkový úspech podujatia je definovaný množstvom oblečenia či iných predmetov, ktoré si ľudia vzali od niekoho, kto ich na nepeňažnú burzu priniesol, a to bolo následkom silnej účasti obrovské,“ so spokojným úsmevom uviedla Ing Martina Paulíková, koordinátorka Združenia Slatinka a hlavná organizátorka podujatia.

Veci sa striedavo kopili a vzápätí mizli. Tento kolobeh v duchu výmenného obchodu trval až do konca podujatia, kedy dobrovoľníci zhromaždili zvyšné veci, ktoré pomôžu ľudom v núdzi. Vyzbieralo sa niekoľko desiatok kusov čistého a nepoškodeného oblečenia, hračky, kozmetika či zachovalá obuv, ktoré dobrovoľníci roztriedili a pobalili do vriec. Tie si rozbalia tí, ktorí si v živote nemôžu dovoliť nič navyše.

„Veci z akcie darujeme komunitnému centru na Balkáne a to ich následne rozdá sociálne slabším rodinám,“ dodala na záver Sanja Nikolov, komunitná organizátorka Občianskej komunitnej obývačky.

Ako to vyzeralo na septembrovej Zóne bez peňazí si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH:  Vo Zvolene dostali nechcené veci svoju druhú šancu
21
Galéria
Foto: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM