Jakub Forgács Rôzne

FOTO: Kaštieľ Ostrolúckych chcú kúpiť spolumajitelia. Čo bráni rozhodnutiu obce?

Kedysi do kaštieľa neďaleko Zvolena chodil za svojou milou sám Ľudovít Štúr. Teraz je otázne, či zmení svojho majiteľa a ak, kedy najskôr!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Kaštieľ Ostrolúckych chcú kúpiť spolumajitelia. Čo bráni rozhodnutiu obce?
Zdroj: TASR

Známy kaštieľ v Ostrej Lúke v okrese Zvolen, ktorý kedysi pre svoju priateľku Adelu Ostrolúcku navštevoval aj Ľudovít Štúr, chcú od obce kúpiť jeho noví šestinoví spolumajitelia. Svoj zámer, ako má pamiatka vyzerať a čo v nej má byť, však zatiaľ samospráve nepredstavili.

„Obec ale nemôže do jari 2017 s majetkom hýbať, keďže sa k tomu zaviazala pri kúpe piatich šestín podielu v roku 2012, kedy ho kúpila od štátu,“ povedal starosta Juraj Jelok. „Po tomto termíne obecné zastupiteľstvo rozhodne ako ďalej,“ dodal.

Kaštieľ zo 17. storočia je už dlhší čas v zlom technickom stave. Zateká do jednej jeho časti a obec robí aspoň základné opatrenia, aby sa stav rapídne nezhoršil. „Pomocnú ruku nám v tomto smere podali už aj noví spolumajitelia,“ pripomenul starosta.

Obec síce chcela v minulosti požiadať ministerstvo kultúry o grant aspoň na opravu strechy, nedostali ale súhlas vtedajších spolumajiteľov. Predaj kaštieľa so záväzkom jeho následnej obnovy a vhodného využitia, by ale pre obec mohol byť v konečnom dôsledku výhrou. „Chceli by sme potom dosiahnuť, aby tam bola umiestnená aspoň pamätná izba Adely Ostrolúckej,“ podotkol starosta.

V kaštieli sídlil niekoľko desaťročí, až do roku 2005, okresný archív. Objekt bol však už v tom čase poškodený, porušená bola najmä jeho strecha. Archív preto v tom istom roku presťahovali do zrekonštruovaných priestorov bývalej práčovne na sídlisku Podborová vo Zvolene. Kaštieľ, ktorý je kultúrnou pamiatkou, je odvtedy prázdny.

Kaštieľ dal postaviť v roku 1636 Melichar Ostrolúcký. Po roku 1813 pripadol Mikulášovi Ostrolúckému. Jeho dcéra Adela bola priateľkou Ľudovíta Štúra. Ich vzťah opisuje spisovateľ Ľudo Zúbek vo svojej knihe Jar Adely Ostrolúckej. V obci sa nachádza rodinná hrobka Ostrolúckych, kde je pochovaná aj Adela.

Pozrite si v našej fotogalérii zábery z Ostrej Lúky!

Čítajte tiež:

FOTO: Volali ju Stroluca a je spätá so Štúrom. Poznáte dedinku neďaleko Zvolena?

FOTO: Nezabudnuteľná ženská postava 19. storočia. Pri Zvolene leží hrob Ostrolúckej

Ľudia chcú bývať v známej dedinke pri Zvolene. Ako v obci plánujú zvýšiť ponuku?

Obec Ostrá Lúka neďaleko Zvolena v OBRAZOCH
6
Galéria
Zdroj: TASR
Obec Ostrá Lúka neďaleko Zvolena v OBRAZOCH
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM