Nicole Regecová Rôzne Rôzne

FOTO Keď idú maturanti Zvolenom: Koľko peňazí dokázali stredoškoláci vyzbierať pri rozlúčke?

Študentov posledného ročníka stredných škôl momentálne trápi skúška dospelosti. Niektorí sa ešte len pripravujú, iní sa už zapotili pri ústnej odpovedi. No všetci sa tradične spoločne rozlúčili. Ako dopadlo každoročné prechádzanie námestím Zvolena s tablom, spievanie a zbieranie peňazí do klobúka?

Ilustračný obrázok k článku FOTO Keď idú maturanti Zvolenom: Koľko peňazí dokázali stredoškoláci vyzbierať pri rozlúčke?
Zdroj: Marko Parničan

Smiech, slzy a spomienky. V posledných dňoch väčšinu mladých Zvolenčanov sužovali poriadne emotívne a nostalgické chvíle. Na rad prišlo lúčenie sa po štyroch či piatich rokoch denného štúdia. A aj keď záverečná časť maturity je ešte len pred nimi, tradíciu v podobe vystavenia svojho tabla už majú za sebou. Tie sme vám už dokonca ukázali v článku. Tento krát sme zisťovali u žiakov Gymnázia Ľudovíta Štúra a Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu, ako prebiehala rozlúčka.

Stovky eur

„Bol to najlepší zážitok za štyri roky na strednej! Už dávno som sa tak dobre nezasmial. Chodili sme po celom Zvolene s tablom v rukách, spievali staré oldies pesničky a ľudia nám prispievali do klobúka,“ opisuje skutočnosti Peter (20). Niektorí okoloidúci sa vraj veselým skupinkám maturantov už z diaľky vyhýbali. Ostatní si naopak nechali ešte aj zaspievať obľúbený song na želanie.

Pre študentov bola najatraktívnejšia časť rozhodne zbieranie peňazí, ktoré vzápätí hneď minuli na spoločnú divokú oslavu. „Najčastejšie sme spievali Nie sme zlí alebo We are the champions. Za dve hodinky sme vyzbierali okolo 300 eur,“ teší sa gymnazista Matej (19). Najviac im k nemalému zárobku pomohli ľudia nad 40 rokov a rodiny. „Všetci nám priali, aby sme sa riadne opili. Ale najzábavnejšie bolo, keď nás z Európy chcel vyhodiť SBS – kár za to, že nemáme povolenie na zbieranie peňazí,“ dopĺňa so smiechom.

Prispela aj učiteľka

„Nemali sme vtipný zážitok, len sme sa hádali a nevedeli na ničom dohodnúť,“ opisuje organizáciu dňa Soňa (19), ktorá študuje cestovný ruch. Vyzbierali 170 eur, pričom im sumou 50 eur prispela samotná triedna učiteľka. Najviac spievali pesničku Mám ja hrušku. A aj keď to zo začiatku nevyzeralo najlepšie, samotnú oslavu si užili ako sa patrí.

Marek (20) tvrdí, že najviac prispievali mladí ľudia, odhadom okolo tridsiatky: „Spievali sme čo prišlo. Zo začiatku ľudovky, potom Smola a hrušky a Horkýže slíže.“ Zárobok činil 250 eur za hodinu a pol. „Jedna spolužiačka šla za istým chlapom až k autu, aby jej dal lóve,“ smeje sa.

Ostatní opýtaní si už peňažne neviedli tak dobre. Zarobili 120 a 100 eur, ktoré samozrejme ihneď minuli. Niektorí ani nespievali, len prehovárali ľudí na finančnú podporu ich večerného hýrenia. „Najviac prispeli tí, na ktorých by to človek najmenej povedal,“ vyjadril sa gymnazista Marko (18).

Fotky tradičného podujatia maturantov nájdete v našej fotogalérií.

Čítajte tiež:

FOTO: Maturitné tablá zvolenských študentov. Výklady centra mesta obsadili zaujímavé diela

Oslavy MDD vo Zvolene s bohatým programom: Rozprávkový chodník, hokejisti HKM aj lukostreľba!

Keď idú maturanti mestom
10
Galéria
Foto: Marko Parničan
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM