Jakub Forgács Správy

FOTO: Na ich činy sa nezabudlo. Vo Zvolene odhalili tabule s menami záchrancov Židov

Nesú mená Slovákov, ktorí Židom cez vojnu pomáhali a mnohých aj zachránili. Na Židovskom cintoríne vo Zvolene odhalili pamätné tabule záchrancov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na ich činy sa nezabudlo. Vo Zvolene odhalili tabule s menami záchrancov Židov
2
Galéria
Zdroj: TASR

Čítanie mien židovských obetí druhej svetovej vojny pochádzajúcich zo Zvolena a tiež 583 mien Slovákov, ktorí počas vojny neváhali a pomohli v ťažkej životnej situácii Židom, predchádzalo štvrtkovému odhaleniu pamätných tabúľ týchto záchrancov na Židovskom cintoríne vo Zvolene.

Nezostal takmer nikto

Na cintoríne sú tak oddnes na jednej strane osadené tabule s menami židovských obetí zo Zvolena a na druhej mená Slovákov, ktorí Židom cez vojnu pomáhali a mnohých aj zachránili. Zvolen mal pred druhou svetovou vojnou zhruba 8000 obyvateľov, z toho asi desatinu tvorili Židia. Aj tí, ktorí prežili holokaust, postupne emigrovali do zahraničia. Vo Zvolene tak neostal z pôvodného židovského obyvateľstva takmer nikto.

Podľa jedného z organizátorov podujatia Jozefa Klementa, tabule s menami záchrancov Židov, bude mať Zvolen ako jediné mesto na Slovensku i v strednej Európe. S myšlienkou umiestniť ich na Židovskom cintoríne, prišla jeho manželka Eva.

Po odhalení tabúľ sa na poludnie účastníci pietnej spomienky presunuli do Technickej univerzity, kde sa koná konferencia za účasti historikov Eduarda Nižňanského a Michaly Lônčíkovej i riaditeľa Múzea Slovenského národného povstania Stanislava Mičeva. Konferencia je určená najmä žiakom stredných škôl.

„Je dôležité, aby si aj mladí ľudia vypočuli príbehy, aby vedeli ako sa počas vojny uškodilo obyvateľstvu a nielen židovskému. Je potrebné, aby sa ľudia postavili proti zlu, ktoré aj teraz rastie a neostali len pozerať sa a prijímať ho. Inak bude toto zlo naďalej rásť,“ pripomenul Klement.

Pozrite si v priloženej fotogalérii tabule s menami záchrancov židov!

V OBRAZOCH: Na Židovskom cintoríne sú už aj tabule s menami záchrancov Židov
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM