Jakub Forgács Správy

FOTO: Novinka nad Zvolenom: Na Pustom hrade otvorili informačné centrum a bufet

Malé informačné centrum s možnosťou občerstvenia otvorili v blízkosti Dolného hradu, ktorý je súčasťou Pustého hradu nad Zvolenom.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Novinka nad Zvolenom: Na Pustom hrade otvorili informačné centrum a bufet
3
Galéria
Zdroj: TASR

Malé informačné centrum s možnosťou občerstvenia otvorili v piatok v blízkosti Dolného hradu, ktorý je súčasťou Pustého hradu nad Zvolenom. Podstatnú časť „informačky“ tvorí zrub, ktorý sa pôvodne nachádzal pred vstupom na Horný hrad, avšak turistami nebol z dôvodu nevhodnej polohy navštevovaný.

Ako uviedol riaditeľ mestských lesov Ivan Gallo, presťahovanie zrubu trvalo niekoľko mesiacov. „Na presťahovanie a stavbu chatky sme do dnešného dňa vynaložili 64 000 eur.“ Peniaze na zriadenie centra išli z prebytku hospodárenia mestských lesov za uplynulý rok.

Chatku bude zatiaľ prevádzkovať súkromný podnikateľ, riaditeľ mestských lesov však nevylučuje, že v budúcnosti ju budú obhospodarovať aj vo vlastnej réžii. Otvorená bude sezónne, tento rok do konca septembra.

„V centre získajú turisti základný servis, nápoje, jedlo, suveníry a propagačné materiály o Pustom hrade,“ povedalapri otvorení primátorka Lenka Balkovičová. „Postupne chceme zistiť, ako budú centrum využívať turisti, aké potreby budú mať, aby sme sa na celú budúcu sezónu dobre pripravili," dodala.

Chatu s pôdorysom 9 × 16 metrov tvorí vnútorná miestnosť a vonkajšia zastrešená terasa, turisti tak nájdu útočisko aj v zlom počasí. Keďže v lokalite nie je elektrický prúd, základnú energetiku zabezpečuje fotovoltaika.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery informačného centra a bufetu na Pustom hrade!

V OBRAZOCH: Na Pustom hrade je informačné centrum a bufet
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM