Eva Drugdová Rôzne Správy

FOTO: Oslávila by 50tku, no iba chátra: Smutné obrázky bývalej Spojenej školy

Areál bývalej Spojenej školy vo Zvolene sa zmenil na nepoznanie. Už takmer šesť rokov stojí budova nevyužitá a pomaly chátra. Aká budúcnosť ju čaká?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Oslávila by 50tku, no iba chátra: Smutné obrázky bývalej Spojenej školy
17
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

Niekoľko rokov dozadu slúžila budova na Lieskovskej ceste vo Zvolene na vzdelávanie študentov. Nachádzala sa tam totiž Spojená škola, a to Stredná odborná škola poľnohospodárstva a služieb na vidieku spolu s Obchodnou akadémiou. Poslaním školy bolo odovzdávať žiakom vedomosti a pripraviť ich na zaradenie sa do pracovného procesu. V roku 2011 však škola prešla pod SOŠ Hotelových služieb a obchodu a budova odvtedy chátra. Areál je už dlhšie v katastrofál­nom stave.

Čo je najhoršie, neprispôsobiví občania rozkrádajú, čo sa dá. Plot je úplne rozobratý a je len otázkou času, kedy sa pustia aj do budovy. Síce stále stojí, ale areál Spojenej školy je poriadne zanedbaný a v okolí sa pomaly hromadí odpad. Môžeme len dúfať, že budova sa nestane útočiskom bezdomovcov.

Spomienka na školu

Mnohým občanom Zvolena, ktorí sú nejakým spôsobom s bývalou školou spätí, sa pri pohľade na spustnutý areál tisnú do očí slzy. Bývalá riaditeľka Spojenej školy Anna Škovierová v škole prežila väčšinu svojho života a na to nedokáže zabudnúť.

„Moje spomienky na Obchodnú akadémiu a Strednú poľnohospodársku školu vo Zvolene sú spomienky na „staré zlaté časy“. Prešla som pozíciami učiteľky, triednej učiteľky, vedúcej praktického vyučovania, najdlhšie ako zástupkyne riaditeľky školy a len 1,5 roka ako riaditeľka školy. V tomto roku by škola bola oslavovala 50. výročie jej vzniku. Škola vychovala viacerých odborníkov v oblasti ekonomiky aj poľnohospodárstva, ktorí zastávajú aj vedúce postavenia v svojich odboroch. Teraz ostáva len povedať, že „jubilantka plače“, lebo spoza vytrhaného plotu vidieť len neupravený areál, o ktorý sa už nikto nestará,“ spomína s ľútosťou Škovierová.

Schválený odpredaj

Riaditeľka SOŠ hotelových služieb a obchodu Alžbeta Staníková, pod ktorú Spojená škola prešla, nám prezradila, že budova patrí Technickej univerzite vo Zvolene. Zaujímali sme sa teda, aké sú s budovou plány, keďže dlhé roky stojí nevyužitá.

„Technická univerzita vo Zvolene budovu bývalej Spojenej strednej školy na Lieskovskej ceste získala výmenou s VÚC Banská Bystrica za bývalú budovu Fakulty ekológie a environmentalistiky v Banskej Štiavnici. Momentálne ju nevyužíva. Bol schválený jej odpredaj. V súčasnosti sa pripravuje verejná obchodná súťaž,“ povedala pre Zvolen 24 Kamila Gallová z Technickej univerzity, ktorá má na starosti Úsek vzťahov s verejnosťou.

Môžeme len dúfať, že odpredaj sa uskutoční v najbližšej dobe a budova bude plnohodnotne využitá. Mnohým bývalým študentom či učiteľom by sa uľavilo, keby videli, že budova, v ktorej strávili nezabudnuteľné roky, opäť slúži na dobrý účel.

Pozrite si v priloženej galérii spustošený areál, ale aj fotky zo starých dobrých čias!

V OBRAZOCH: Bývalá Spojená škola vo Zvolene chátra
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM