Jakub Forgács Správy

FOTO: Pomník rumunskej armády zo zvolenského cintorína sa dostal na poštovú známku

Známka v hodnote 1,30 eura vychádza na Slovensku v náklade 240 000 kusov. Pri akej príležitosti vznikla?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Pomník rumunskej armády zo zvolenského cintorína sa dostal na poštovú známku
5
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen

Pomník rumunskej armády, ktorý sa nachádza na Ústrednom vojenskom cintoríne vo Zvolene, sa dostal na poštovú známku. Špeciálnu edíciu filatelistickej zložky, ktorú vydal rumunský poštový úrad, odovzdala vo štvrtok mimoriadna veľvyslankyňa Rumunska na Slovensku Steluta Arhire primátorke Zvolena Lenke Balkovičovej.

Známka bola vydaná pri príležitosti 25. výročia diplomatických vzťahov medzi Rumunskom a Slovenskom. „Jej odovzdaním sa chceme poďakovať za starostlivosť, ktorá sa už desaťročia dostáva cintorínu, na ktorom ležia ostatky tisícov rumunských vojakov, ktorí v roku 1945 oslobodzovali územie Slovenska,“ uviedla Arhire.

„S Rumunskom a jeho predstaviteľmi má Zvolen nadštandardné vzťahy. Nedávno sa v našom meste stretli prezidenti oboch krajín a cintorín padlých rumunských vojakov navštevujú rôzne delegácie z tejto krajiny prakticky nepretržite,“ pripomenula primátorka.

Vojaci Kráľovskej rumunskej armády sa zúčastňovali na bojoch o oslobodenie Slovenska od začiatku decembra 1944 až do záverečných bojov vojny v máji 1945. Na území Slovenska bojovalo okolo 240 000 rumunských vojakov. Ich celkové straty v bojoch o oslobodenie Slovenska predstavovali viac ako 11 000 padlých. Podstatná časť z nich (10 382) je pochovaná na Ústrednom vojenskom cintoríne vo Zvolene.

Ako uvádza webstránka poštovej filatelistickej služby (POFIS), známka v hodnote 1,30 eura vychádza na Slovensku v náklade 240 000 kusov.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery novej známky!

V OBRAZOCH: Zvolen je na rumunskej i slovenskej známke
5
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM