Rôzne Správy

FOTO: Skvelý úspech. Rómsky folklórny súbor zo Zvolena zabodoval na medzinárodnej súťaži

Rómsky folklórny súbor Romano Jilo zo zvolenského komunitného centra zožal ďalší úspech. Na medzinárodnej súťaži v modernom tanci sa umiestnil až v dvoch kategóriách z troch.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Skvelý úspech. Rómsky folklórny súbor zo Zvolena zabodoval na medzinárodnej súťaži
3
Galéria
Foto: Peter Kačica

Súťaž Dancerose 2018 hostila 1. mája viac ako tisícku tanečníkov z celého Slovenska. Súťažiaci sa predviedli s rôznymi choreografiami v štýloch ako moderný tanec, balet, hip-hop, národný tanec, scénické tance, atď. Súťaž trvala v podstate celý deň, od 7:00 do 22:00 hod. Deti z mestského rómskeho súboru Romano Jilo sa súťaže zúčastnili po druhýkrát, minulý rok vyhrali druhé miesto v kategórii show.

Vtedy porotu prekvapili, rómske tance boli na súťaži prvýkrát. „Mali sme veľký úspech,“ hovorí Peter Kačica, choreograf, ktorý deti v komunitnom centre Romano Jilo vedie. Aj kvôli nim organizátori súťaže vytvorili novú súťažnú kategóriu „národné tance“, v ktorej tento rok súťažilo už päť folklórnych súborov. „Aj tento rok to bolo veľmi náročné, deti boli dosť nervózne,“ opisuje choreograf. Odborná garantka komunitného centra Renáta Šmigová dodáva: „Šimon a Kristína chceli vyhrať aj v kategórii tanečný pár, ale nepodarilo sa im to, boli z toho smutní.“

Súbor Romano Jilo sa nakoniec umiestnil v dvoch kategóriách z troch. Tanečníci získali 1. miesto v kategórii „národné tance“ a 2. miesto v kategórii „malé choreografie“. „Samozrejme, smútok vystriedalo nadšenie,“ smeje sa tréner. „Určite im to zdvihlo sebavedomie,“ dodáva. Hovorí, že atmosféra na súťaži bola výborná, burcujúca a pre deti to bol zážitok. V súťaži sa na 2. mieste umiestnili aj deti z RFS Romano Jilo z CVČ Domček Krupina, ktoré Peter rovnako vedie.

Najlepší súťažiaci sa opäť predvedú s víťaznými choreografiami na Golden Dance v Ružomberku v máji. Romano Jilo okrem toho plánuje vystúpenia po celom Slovensku, ale aj v Maďarsku a Rusku. Tento rok súbor naštartoval aj spoluprácu s banskobystrickým divadlom. Tá, by mala vyvrcholiť na medzinárodnom divadelnom festivale v lete.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery zo súťaže!

V OBRAZOCH: Úspech Romano Jilo na súťaži v Ružomberku
3
Galéria
Foto: Peter Kačica
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM