Správy

FOTO: Slatinka bude čeliť svojmu osudu. Kto a kedy o ňom konečne rozhodne?

Už pred desiatkami rokov hrozilo, že malebná dolinka sa stane novou priehradou, ktorá by všetok jej doterajší život ponorila do hlbín. Nejasná budúcnosť prekliala krajinu, v ktorej akoby zastal čas.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Slatinka bude čeliť svojmu osudu. Kto a kedy o ňom konečne rozhodne?
15
Galéria
Foto: Dnes24.sk / Zdroj: Dnes24.sk

Malebná periféria obce Zvolenská Slatina je už dlhé roky známa tým, že jej hrozí zaplavenie. Slatinka s unikátnou prírodou a takmer nedotknutou architektúrou sa zmenila na zakliatu, lebo v nej, obrazne povedané, prestal plynúť čas.

Starostka obce Mária Klimentová pre spravodajský portál Zvolen24 v skratke vyrozprávala nekonečný príbeh kedysi čulej dolinky, z ktorej sa pomaly vytráca život.

Nejasný osud

„Život v Slatinke upadol počas niekoľkých desiatok rokov do akejsi kómy a na toto miesto sa kvôli jeho nejasnej budúcnosti, o ktorej sa nerozhodlo dodnes, začalo pomaly zabúdať. Návrh na rozhodnutie o umiestnení stavby vodného diela Vodohospodárskej výstavby, š.p. započal už v roku 2013. Územné konanie nášho mesta podnikalo kroky vo vedomí, že život Slatinky sa utopí v hlbinách novej priehrady,“ povedala.

Plán obrovského zásahu do krajiny spôsobil búrlivú diskusiu a vyžadoval si stanoviská mnohých strán. „Niekoľko otázok ostalo dokonca otvorených, no štátny podnik tieto dôležité skutočnosti do svojho návrhu stále nedoplnil a konanie sa zastavilo. Vodohospodárska výstavba, ako aktuálny vlastník skoro všetkých obydlí ohrozenej doliny, tak oživenie procesu docielila oveľa jednoduchšie odvolaním,“ pokračovala starostka.

Damoklov meč tak nad osudom Slatinky ostal visieť naďalej. „Všetko potom zostalo na pleciach stavebného úradu našej obce, ktorý neváhal podať oficiálnu výzvu na doplnenie návrhu. Reakcie by sme sa však nedočkali dodnes, nebyť verejnej ochrankyne práv, ktorá upozorňuje na základné pravidlo, že voči rozhodnutiu sa možno odvolať len raz,“ spomenula starostka obce listujúc listy a spisy, z ktorých čerpala.

Padne rozhodnutie?

O stanovisko sme požiadali aj Vodohospodársku výstavbu. „Vodohospodárska výstavba zabezpečuje prípravu Vodného diela Slatinka, pričom v súčasnosti prebieha územné konanie. Stavebný úrad vyzval podnik na doplnenie návrhu na vydanie územného rozhodnutia o umiestnení stavby "Vodné dielo Slatinka“ do 20. septembra 2018. Vodohos­podársky podnik sa k doplneniu návrhu vyjadrí v stanovenej lehote," uviedla pre spravodajský portál Zvolen 24 Stela Ištvánfyová zo sekretariátu podniku.

V blízkej dobe sa tak zabudnutá krajina ocitne tvárou v tvár svojej budúcnosti. Každý príbeh musí mať svoj koniec. Už 20. septembra sa tak dozvieme, aký ďalší osud čaká Slatinku.

Pozrite si v priloženej fotogalérii krásy Slatinky!

V OBRAZOCH: Slatinka - krajina, v ktorej zastal čas
15
Galéria
Foto: Dnes24.sk / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM