Správy

FOTO: Smutné príbehy so šťastným koncom... Partia Zvolenčanov pomáha opusteným psíkom

Málokto tuší, koľko zvierat vo Zvolene a okolí potrebuje denne ľudskú pomoc. Občianske združenie Bláznivý zverinec je tu práve pre ne.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Smutné príbehy so šťastným koncom... Partia Zvolenčanov pomáha opusteným psíkom
10
Galéria
Foto: Dnes24.sk / Zdroj: Dnes24.sk

Občianske združenie Bláznivý zverinec vzniklo vo Zvolene v roku 2017, ale jeho členovia zvieratám pomáhajú už roky. Skupine dobrovoľníkov zo Zvolena sa podarilo zachrániť už vyše dvesto zvierat.

Pomoc spoza hraníc

„Najčastejšie sa venujeme práve miestnym prípadom, no vzhľadom na to, že fungujeme prostredníctvom dočasnej opatery, pomoc hľadáme aj za hranicami mesta. Neraz musíme čeliť smutným prípadom, kedy už nešťastníkom niet pomoci. Viac je ale takých, ktoré zahrejú pri srdci,“ povedala pre Zvolen 24 predsedníčka združenia Viktória Pupáková (27).

„Väčšina zachránených psov sa po ošetrení a intenzívnej starostlivosti adoptovala do Česka, avšak skvelé rodiny našli aj po celom Slovensku, v Rakúsku a aj v ďalekom Nemecku,“ doplnila s úsmevom na tvári

Čakanie na pohladenie

Bláznivý zverinec momentálne svojim zverencom poskytuje starostlivosť za Krupinou, u dobrovoľníčky v rodinnom dome, kde môže ktokoľvek zvieratá navštíviť, venovať sa im či poprípade priniesť krmivo alebo čokoľvek, čo by pomohlo pri starostlivosti o nich.

Mgr. Ľubica Cillagová nám postupne predstavila svoj zverinec: „Svoj dočasný domov tu našli rôzni chlpáči, a to od ratlíka po veľkého kríženca. Okrem psov tu máme aj štyri mačiatka. Jedno z nich sme zachránili z chladných múrov Zvolenského zámku. Psy s mačičkami tu spolunažívajú v harmónii a stali sa z nich vyrovnaní spoločníci, ktorých môžu prísť pohladkať či vyvenčiť aj deti, ktoré sú aj ich najčastejšími návštevníkmi.„

Každý môže prispieť k pomoci úplne jednoducho. Stačí, keď si nájdete čas a v rámci aktívneho oddychu prídete vyvenčiť psov čakajúcich na ľudské pohladenie. Práve v tomto období, na začiatku školského roka, mnohé školy organizujú výlety do útulkov, aby vyvenčili chlpáčov, ktorí hľadajú domovy. Koniec prázdnin je však aj dôvodom, kedy veľa psov končí na ulici, keď si rodičia uvedomia, že deti už hračka prestala baviť. Zviera už ale ani podľa zákona nie je vec, je to cítiaca bytosť, preto by sme sa k nim mali správať úctivo.

Vo fotogalérii si môžete pozrieť štvornohých chlpáčov, ktorí aj práve teraz čakajú na vaše pohladenie!

V OBRAZOCH: Štvornohí chlpáči čakajú na svoj nový domov
10
Galéria
Foto: Dnes24.sk / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM