Kristína Bohušová Rôzne

FOTO: Spoločné prechádzky aj liečenie canisterapiou. Skupinu Zvolenčanov spojila láska ku psom

Pes je ich najvernejším spoločníkov, no pracujú aj s ľuďmi. Snažia sa o výbehy na každom zvolenskom sídlisku a prvé úspechy už dosiahli. Ako učia psíkov, správať sa a čomu všetkému sa venujú? Rozprávali sme sa Paulínou Stankovou zo združenia Psíčkari-ZV.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Spoločné prechádzky aj liečenie canisterapiou. Skupinu Zvolenčanov spojila láska ku psom
Zdroj: Psíčkari-ZV

Pred pár rokmi sa istá partička milovníkov psíkov rozhodla, svoje aktivity zformálniť a pozdvihnúť na vyššiu úroveň. Založili si občianske združenie Psíčkari-ZV. Okrem ich široko spektrálnej činnosti so štvornohými miláčikmi, spolupracujú aj so samosprávou. Snažia sa totiž, presadiť vybudovanie ohradených výbehov na každom sídlisku vo Zvolene. Prvý sa im podaril v mestskej časti Západ. Členka spolku psíčkarov, Paulína Stanková, nám predstavila viac o ich činnosti.

Aj pre útulkáčov

„Naším poslaním je pracovať so psíkmi a ich majiteľmi. Naučiť ich medzi sebou prirodzene komunikovať,“ hovorí o hlavnej myšlienke klubu Paulína. „Niekedy organizujeme aj špeciálne zamerané prechádzky, počas ktorých učíme psíkov, správať sa v rozličných situáciách. Zoznamujeme ich s prostredím, ktoré pre ne nie je až také prirodzené. Tak budú lepšie pripravení na rôzne situácie, ktoré ich môžu v bežnom živote stretnúť. Chodíme s nimi napríklad na námestie, do nákupného centra, na eskalátory, či do škôlok plných detí,“ vysvetľuje.

Združenie však neučí psíkov sa len slušne správať, kdekoľvek a za akýchkoľvek okolností. Okrem toho, trénujú aj fyzicky náročné aktivitu – agility. Táto činnosť sa zaraďuje medzi kynologické športy. Pes tak pod vedením psovoda prekonáva prekážky rozostavané na parkúre. Pred pár rokmi dokonca rozbehli spoluprácu s najúspešnejším reprezentantom Slovenska v dogfrisbee – Patrikom Szöcsom. Ten v rámci svojich seminárov učí psíkov a ich majiteľov hrať spolu psie frisbee.

Hesla "Starého psa novým kúskom nenaučíš“ sa spolok štvornohých miláčikov rozhodne nedrží. Do aktivít sa totiž môžu zapojiť psy všetkých rás či veku. Dokonca spolupracujú aj s útulkáčmi. Človek ani nemusí mať svojho chlpatého priateľa, no na stretnutiach je vrelo vítaný. „Pridať sa k nám môže ktokoľvek. Aj divákov zvykneme občas zapojiť,“ smeje sa Paulína.

Canisterapia pomáha

Združenie Psíčkari-ZV spolupracuje aj s kynologickou jednotkou Červeného kríža vo Zvolene. Vďaka tej sa venujú čoraz viac populárnejšej canisterapii, ktorá je jednou z foriem animoterapie. Canisterapia využíva pozitívne pôsobenie domáceho psa na fyzickú, psychickú a sociálnu pohodu človeka. Uplatňuje sa dokonca ako pomocná psychoterapeutická metóda.

Neplatí však, že túto aktivitu môže vykonávať každý. Certifikovaný canisterapeutický tím tvorí canisterapeut, ktorý je viazaný mlčanlivosťou a koterapeut – teda canisterapeutický pes. Nie každý psík má na canisterapiu vhodnú povahu. Rozhodne nesmie prejavovať žiadne známky agresivity.

Canisterapia ako taká, nie je však len o hladkaní. Patria sem aj rôzne hry, ako je napríklad hádzanie aportu, učenie psa trikov a podobne. Štvornohý miláčik človeka dokáže liečiť svojím prirodzeným teplom, ktoré mu prehreje svaly. To pôsobí uvoľňujúco. Jedna takáto terapia trvá zhruba 20 minút. "Pes je najlepším priateľom človeka a je to jedno úžasné stvorenie. Vyžaruje z neho dobrá energia. Naše skúsenosti s canisterapiou sú veľmi pozitívne,“ myslí si členka združenia.

Svoje o tom vie aj pani Jana (35), ktorá tento druh terapie skúsila so svojím päťročným synom. „Malý býval často veľmi nepokojný až hyperaktívny. Raz mi známa poradila, aby som s ním skúsila canisterapiu,“ opisuje skúsenosť. Priaznivé účinky sa vraj dostavili už onedlho. „Nikdy by som to nebola povedala. Po prekonaní prvotného strachu, som na svojom synovi zbadala zlepšenie už po prvej terapii. Dnes je už omnoho pokojnejší a na každú jednu terapiu sa nesmierne teší,“ dodáva.

Čítajte tiež:

Majiteľ vo Zvolene prišiel o verného spoločníka. Za nájdenie psíka Benyho sľubuje odmenu

Mladá Zvolenčanka (26) so šľachetným srdcom. Opusteným psíkom pomáha ako dobrovoľníčka

FOTO: Len 21-ročný mladík pri Zvolene založil značku: Unikátne drevené výrobky spod šikovných rúk

Foto: ilustračné

Zvolenskí psíčkari predvádzajú triky s ich štvornohými miláčikmi
8
Galéria
Zdroj: Psíčkari-ZV
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM