Rôzne

FOTO: V Hriňovej sprístupnia túto drevenicu. Meno ponesie po Štefanovi Nosáľovi

V Hriňovej sprístupnia drevenicu, ktorá je pomenovaná po tamojšom rodákovi a zakladateľovi i choreografovi Lúčnice Štefanovi Nosáľovi.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V Hriňovej sprístupnia túto drevenicu. Meno ponesie po Štefanovi Nosáľovi
Zdroj: TASR

Stane sa tak už v piatok o 13.00 hod. Objekt kúpilo mesto pred niekoľkými rokmi od súkromného majiteľa za 30 000 eur a je jednou z posledných zachovaných príkladov tradičnej podpolianskej architektúry.

Na zriadenie Hriňovskej drevenice Štefana Nosáľa získalo mesto grant od Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie vo výške 21 500 eur. Projekt je financovaný z členského príspevku Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kra­ja.

Drevenica sa nachádza neďaleko centra mesta a bude súčasťou vznikajúceho múzea histórie, tradícií a ľudovej kultúry. Otvoria ju v predvečer podujatia Gazdovanie na hriňovských lazoch, ktoré približuje tradície a zvyky ľudí na Podpoľaní.

Ako uviedol primátor Hriňovej Stanislav Horník, rekonštrukčné a záchranné práce pri využití pôvodných technológií sa realizovali už od zakúpenia drevenice na jar 2016.

Mesto a nadšenci tradícií na nej zrekonštruovali strechu, položili nové podlahy, postavili pec. Interiér bol vybavený dobovým nábytkom, ale aj technikou na filmové projekcie z prostriedkov grantu.

Túto fotogalériu ste už videli? Očovská folklórna hruda a jej 16. ročník…

V OBRAZOCH: Očovská folklórna hruda 2019
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM