Kristína Debnárová Rôzne

FOTO: Vegánsky piknik lákal dobrotami. Na čom si mohli Zvolenčania pochutiť v parku Lanice?

Združenie Slatinka zorganizovalo špeciálny piknik. Konal sa na počesť všetkých živých zvierat a ukázal, že sa dá stravovať a najmä žiť aj trochu inak. Nechceli by ste tiež ochutnať Mayskú horúcu čokoládu či zázvorové Latte?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vegánsky piknik lákal dobrotami. Na čom si mohli Zvolenčania pochutiť v parku Lanice?
Foto: Kristína Debnárová

S nápadom zorganizovania vegánskych piknikových večerov prišla dvojica mladých študentiek environmentalis­tiky, ktoré navštevujú Technickú Univerzitu. Inšpirovali sa rovnomennou akciou, ktorá už niekoľko rokov prebieha v susednej Českej republike, konkrétne v Brne. Na začiatku si veľa od tohto podujatia nesľubovali, no opak sa stal pravdou. Pravidelné vegánske pikniky v našom meste fungujú už viac ako tri roky!

V utorok sa toto hodovanie konalo v rámci celomestských osláv Dňa Zeme. Oslovili sme samotné organizátorky – Andreu Uherkovú a Andreu Vnenkovú. Tie nám prezradili, aké boli začiatky bezmäsitých večerov. „Najskôr sme začínali v malom u nás na fakulte, potom sme sa postupne presunuli do mesta a ľudí začalo pribúdať,“ spoločne si zaspomínali. Slečny na lúke pri Laniciach celý podvečer vítali zvedavých Zvolenčanov i pravidelných účastníkov v kruhu lavičiek a paletových stolčekov, ktoré boli vyrobené pomocou dobrovoľníkov ešte v ten istý deň.

Na tému vegánstva sa tu však neviedlo priveľa rozhovorov. Zúčastnení dávali prednosť ochutnávke rozmanitých jedál a nápojov, pričom ani na jednom nechýbal štítok so zoznamom ingrediencií či dokonca postupom prípravy. Na stole sme mohli nájsť pochúťky ako šalát Tabuoleh z quinoy, pizzové taštičky, mayskú horúcu čokoládu, zázvorové Latte či Urtica dioica v ryži. Tieto názvy pravdepodobne bežnému smrteľníkovi nehovoria nič, preto je lepšie raz ochutnať ako sto krát počuť. „Našim zámerom je ukázať, že vegánska strava nie je len šalát či nastrúhané jablko s mrkvou,“ zdôrazňuje Andrea s úsmevom na perách.

Počas nášho rozhovoru sa ku stolu pridala nemalá hŕstka okoloidúcich či športovcov, ktorí zvedavo načúvali a ochutnávali lahôdky, výlučne rastlinného pôvodu. Harmónia, o ktorú sa Slatinkári snažili, sa skutočne podarila. Príjemný večer so zdravým jedlom, si v kruhu rodiny, priateľov a psíkov vychutnala aj časť našej redakcie. Veď naša Zem a jej fauna, nie len flóra, k sebe nerozlučne patria.

Čítajte tiež:

Cesta, ktorá rozdelila Zvolenčanov. Obyvatelia komplexu ju nechcú, susednej ulici by pomohla

Vegánsky piknik aj výroba paletového sedenia. Čo prinesú celomestské oslavy Dňa Zeme?

Vegánske pochúťky na netradičnom pikniku
18
Galéria
Foto: Kristína Debnárová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM