Jakub Forgács Kultúra

FOTO: Vo Zvolene sa konal nevšedný krst. Knihou previedla pani História

To sa veru len tak nevidí. Inscenovaný program počas krstu jedinečnej publikácie priblížil nie len niekoľko z 34 významných lesníckych miest.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vo Zvolene sa konal nevšedný krst. Knihou previedla pani História
2
Galéria
Zdroj: TASR

Nielen autori, ale aj pani História v podaní herečky Divadla J. G. Tajovského Jany Pilcovej previedli obsahom knihy návštevníkov štvrtkového krstu publikácie Významné lesnícke miesta na Slovensku II., ktorý bol v priestoroch Lesníckeho a drevárskeho múzea (LDM) vo Zvolene.

Inscenovaný program priblížil nie len niekoľko z 34 významných lesníckych miest, ktoré publikácia obsahuje, ale dal slovo aj niekoľkým osobnostiam lesníctva, ktorých život je natrvalo spätý s týmito miestami.

Ako povedala vedúca múzea Ľubica Miľanová, kniha obsahom aj formou nadväzuje na publikáciu Významné lesnícke miesta na Slovensku I., ktorú Lesy SR vydali v roku 2009. Lesy SR, inšpirované fenoménom svetového dedičstva UNESCO, začali v roku 2007 vytvárať sieť významných lesníckych miest. Tento krok umožnil začať proces objavovania aj znovuobjavovania lesníckej histórie a úsilia prezentovať ho v hodnotnej podobe pred odbornou lesníckou aj širokou laickou verejnosťou.

„Lesy Slovenskej republiky sa touto aktivitou uchádzajú o svoje miesto spolutvorcu a ochrancu kultúrneho dedičstva na Slovensku,“ uviedol pri tejto príležitosti generálny riaditeľ Lesov SR Marian Staník.

Kniha zoznamuje čitateľa s významnými lesníckymi miestami ako nositeľmi zaujímavých historických informácií, estetických aj technických hodnôt. Predstavuje ich z hľadiska genézy a významu pre lesníctvo a zaznamenáva ich súčasný stav. K dvojjazyčným textom (slovenčina, angličtina) a obrazovému materiálu s doplňujúcimi informáciami sú priložené údaje, ktoré informujú o umiestnení jednotlivých lokalít na mape Slovenska. Publikácia, ktorá vyšla v reprezentatívnom vydaní, je pozvánkou na ich návštevu.

Kolektív autorov v zložení Ľubica Miľanová, Tatiana Figurová, Mária Rošková, Marek Vanga a Ján Mičovský, doplnený o fotografa Romana Uhliara a grafikov Máriu Gálovú a Miloša Sedláčka verí, že kniha presvedčí návštevníka nielen o intenzívnom využívaní lesnej krajiny človekom, ale i o jeho nemalej investícii do jej zveľadenia a udržania.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z krstu jedinečnej publikácie!

Knihou Významné lesnícke miesta na Slovensku II. previedla pani História
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM