Rôzne Správy

FOTO: Vo Zvolene spustili unikátny program: Študentom pomáha rozvíjať svoj talent

Zvolenskí študenti dostali jedinečnú príležitosť. Vďaka mentorom sa učia lepšie spoznať seba samých, nájsť svoj sen a premeniť ho na konkrétny cieľ.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vo Zvolene spustili unikátny program: Študentom pomáha rozvíjať svoj talent
11
Galéria
Zdroj: Jaroslav Dodok/Marián Hríň

Žiaci Strednej priemyselnej školy dopravnej vo Zvolene získajú vďaka rozvojovému programu „Show your talent“ vlastného mentora, príležitosť vytvoriť svoj projekt a objaviť svoj talent.

"Show your talent je jedinečný rozvojový program pre mladých ľudí, ktorý prináša do školského prostredia prvky neformálneho vzdelávania. Do nášho pilotného ročníka sa zapojilo 15 študentov a 4 pedagógovia,“ hovorí jeho autor a spoluzakladateľ OZ TEAM Jaroslav Dodok.

Cieľom programu je pomôcť mladým ľuďom lepšie spoznať seba samých, objaviť svoje schopnosti, silné a slabé stránky, nájsť svoj sen a premeniť ho na konkrétny cieľ. Realizátorom Show your talent je OZ TEAM, SPŠ dopravná vo Zvolene a CVČ – Junior.

Celý program odštartoval úvodným víkendovým školením začiatkom októbra, na ktorom sa študenti a pedagógovia učili spolu komunikovať, pracovať v tíme či spoznávať v čom sú dobrí. "Na víkendovke som sa naučila prezentovať pred inými ľuďmi, ale aj improvizovať. Spoznala som tiež učiteľov tak trochu z iného uhla pohľadu,“ hodnotí Natália Ondrisová, ktorá sa školenia zúčastnila.

Mentori vzormi pre študentov

V uplynulých dňoch absolvovali mladí ľudia stretnutia so svojimi mentormi, ktorých získali v programe bezplatne. Jedným z nich je Daniel Csúr z Rimavskej Soboty, ktorý sa dostal na prestížne zahraničné univerzity do Oxfordu, Kodane či Almaty. Okrem neho odovzdáva svoje skúsenosti študentom aj podnikateľ z oblasti IT Jaroslav Červinka , PR manažérka Mesta Zvolen Eva Hapčová či výkonný riaditeľ projektu Godzone Dávid Slavkovský.

Zábava aj zodpovednosť

"Program ma okamžite zaujal, lebo jeho cieľom je rozvoj kľúčových kompetencií žiakov neformálnym spôsobom. Páči sa mi, že program účastníkom veľa ponúka, no zároveň od nich ešte viac očakáva. Je to cesta, ako rozvíjať a podporovať talenty našich žiakov,“ hovorí Romana Trnková, riaditeľka SPŠ dopravnej vo Zvolene.

Študenti získajú v programe Show your talent príležitosť vytvoriť svoj vlastný tímový projekt a pomôcť tak na oplátku svojej škole. Vďaka projektu na ktorý získajú symbolický grant v hodnote 50 eur, môžu študenti zorganizovať podujatie, ktoré im na škole chýba, zlepšiť vzťahy medzi žiakmi a učiteľmi alebo skrášliť priestory školy.

Užitočné zručnosti

Svoje tímové projekty budú študenti tvoriť na piatich workshopoch, ktoré odštartovali piatok 19. októbra. Za pomoci skúsených lektorov sa tak naučia aj základy projektového manažmentu a získajú dôležité zručnosti, ktoré od nich očakávajú zamestnávatelia.

Ako hodnotí program Show your talent riaditeľka školy? "Už teraz môžem povedať, že žiaci zapojení do programu sú aktívnejší, motivovanejší, sú odhodlaní čeliť prekážkam a pripravení zdolávať výzvy. Čo sa týka učiteľov, najmä spoločná víkendovka so žiakmi ich nabudila a dala im chuť ísť do nových veci,“ hovorí o prínose programu Romana Trnková. Zároveň dodáva, že zhodnotiť ho bude môcť až po jeho uplynutí v apríli budúceho roka.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z projektu Show Your Talent!

Vo Zvolene odštartoval rozvojový program Show your talent
11
Galéria
Zdroj: Jaroslav Dodok/Marián Hríň
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM