Správy

FOTO: Zvolen udeľoval najvyššie ocenenia. Ušli sa divadlu, právnikovi aj farárovi

Ján Podlesný, Divadlo J. G. Tajovského, Miroslav Ábelovský a Ailsa Domanová. To sú mená osobností a inštitúcií, ktoré tento rok prijali Cenu mesta Zvolen.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zvolen udeľoval najvyššie ocenenia. Ušli sa divadlu, právnikovi aj farárovi
66
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen

Slávnostný večer, ktorý bol spojený s udeľovaním cien Mesta a cien primátorky mesta, sa nie náhodou konal v sále Divadla J. G. Tajovského. Jedným z laureátov bolo samotné zvolenské divadlo, ktoré tento rok slávi 70. výročie svojho vzniku. „Ocenenie patrí nielen súčasnému kolektívu DJGT, ale aj celej generácii zvolenských divadelníkov, ktorí sa snažia už sedem desaťročí prinášať kvalitné divadelné umenie na vysokej profesionálnej úrovni. Verím, že sa nám to darí, svedčí o tom pravidelne vypredaná sála,“ povedala riaditeľka divadla Jana Raffajová, ktorá poďakovala aj za nepretržitú spoluprácu s mestom. Divadlo prispelo programom slávnostného večera, prítomným venovali herci divadla tri piesne z predstavenia „Zajatec vlastného príbehu“. Informovala o tom Eva Hapčová, referentka pre styk s verejnosťou, Mestský úrad.

Okrem divadla prijali cenu z rúk primátorky Lenky Balkovičovej aj právnik Ján Ábelovský, bývalý dlhoročný farár evanjelickej cirkvi a. v. vo Zvolene Ján Podlesný a pani Ailsa Rosemary May Domanová. Sála divadla dvakrát povstala, aby dlhotrvajúcou a úprimnou standing ovation prejavila laureátom úctu.

Dočkali sa standing ovation

Prvýkrát sa tak stalo, keď na pódium prichádzala ocenená Ailsa Domanová, manželka plukovníka a Zvolenčana Alexandra Domana, ktorá napriek svojmu anglickému pôvodu prežila väčšinu života vo Zvolene. Jej život a život jej rodiny sprevádzalo počas bývalého režimu utrpenie, nespravodlivosť, vylúčenie na okraj spoločnosti, no pani Ailsa napriek tomu nikdy neupadla do beznádeje alebo rezignácie. Práve naopak, len čo to doba umožnila, rozhodla sa pomôcť veteránom, ktorí bojovali počas II. svetovej vojny aj po boku Británie a takisto ich manželkám a rodinám, ktoré kvôli tomu často znášali útoky a teror zo strany režimu. Aj za tieto záslužné činy v roku 2006 prijala ocenenie z rúk samotnej britskej kráľovnej Alžbety a neskôr sa dočkala ocenenia aj od slovenského prezidenta.

Na pódiu divadla srdečne poďakovala prítomným lámavou slovenčinou: „Veľmi si cením, že ste mi udelili túto cenu, veľmi, veľmi ďakujem. Som síce Angličanka, ale mám dvoch synov a vnukov Zvolenčanov, takže patrím aj sem. Vždy budem mať rada Zvolen, ostal mi v srdci,“ povedala 91-ročná dáma. Jej slová nasledoval dlhý potlesk.

Podobne tomu bolo aj v prípade Jána Podlesného, ktorého do divadla prišli podporiť desiatky jeho priateľov a bývalých zverencov. Z ich podpory bolo cítiť, že bývalý zvolenský farár sa nadlho zapísal do ich sŕdc, hoci v súčasnosti už žije v Senci. „Som prekvapený z toho, že si na nás aj po niekoľkých rokoch od nášho odchodu zo Zvolena niekto spomenul. Doteraz som mal skúsenosti, že ,zíde z očí, zíde z mysle´. Som potešený z toho, že sa niekoľko Zvolenčanov odvážilo v novodobých dejinách navrhnúť evanjelického farára na cenu mesta. Zvlášť som prekvapený a potešený, že tento návrh si mesto Zvolen osvojilo,“ povedal v príhovore. Aj jeho si diváci a jeho podporovatelia uctili dlhým potleskom.

Posledným oceneným bol advokát Miroslav Ábelovský, podľa jeho slov jeden z najdlhšie pôsobiacich advokátov vo Zvolene, ktorý vychoval desiatky svojich nasledovníkov. „Netušil som, keď som v roku 1966 prišiel do Zvolena, že sa mi toto mesto stane osudným, že prakticky celý svoj aktívny život prežijem tu. Napriek tomu, že mám 70 rokov, nehodlám odísť do penzie a snáď ešte budem užitočný,“ povedal prítomným.

Ocenení za výnimočné činy

Okrem ceny mesta, ktorú udeľuje raz za štyri roky mestské zastupiteľstvo vo Zvolene za výnimočné činy a výsledky, sa počas večera udelili aj ceny primátorky. Cenu z rúk súčasnej primátorky prijali architekt Pavel Pavelka (za dlhoročnú prácu odborníka v oblasti architektúry, ktorý prispel k formovaniu modernej tváre mesta); známy propagátor kultúrnych podujatí Ján Števonka (za dlhoročnú prácu dobrovoľníka a pozitívne propagovanie projektov a aktivít v meste); archeologička Noémi Beljak Pažinová (za dlhoročnú prácu odborníčky v oblasti histórie a archeológie a prínos pri objavovaní významnej archeologickej lokality hradu Peťuša); športovec a športový tréner Ján Prachár (za dlhoročnú prácu športového trénera detí a mládeže, ktorý trénoval napr. aj Elenu Kaliskú, tiež prítomnú na oceňovaní) a kolektív spoločnosti Dru zastúpený riaditeľom Jánom Hanzlíkom (za dlhoročné podnikateľské pôsobenie v meste Zvolen, výbornú propagáciu a podporu mesta doma i v zahraničí).

Okrem nich ešte primátorka udelila symbolické ocenenia vo forme ďakovných listov občianskym aktivistom a ľuďom, ktorí počas uplynulých rokov aktívne prispeli k pozitívnemu rozvoju komunity. Medzi ocenenými bol občiansky aktivista Albín Geršič a dlhoročné správkyne klubov dôchodcov Nadežda Zárecká a Mária Jasovská.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z oceňovania!

V OBRAZOCH: Zvolen oceňoval osobnosti
66
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM