Gregor Lukáč Rôzne

FOTO: Zvolenčania si užili poriadne retro. Prehliadka veteránov priamo na námestí!

Milovníci historických štvorkolesových tátošov sa mohli vynadívať do sýtosti. Zvolenské námestie bolo zaplnené starými, no stále funkčnými automobilmi. Nechýbala medzi nimi ani legendárna trojkolka Velorex!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zvolenčania si užili poriadne retro. Prehliadka veteránov priamo na námestí!
Foto: Gregor Lukáč

V rámci prvomájových osláv sa konala na zvolenskom námestí prehliadka veteránov. Ihneď po príchode účastníkov sa miesto naplnilo množstvom ľudí a fanúšikov áut. Prevažnú väčšinu obdivovateľov tvorilo, samozrejme, mužské zastúpenie, a to vo všetkých vekových kategóriách. Tí skôr narodení si oprášili spomienky na zlaté staré časy klasických automobilov. A veru, pri takých výstavných kúskoch aj bolo na čo spomínať. Vystavovateľom väčšiny veteránov bol Klub zberateľov historických vozidiel vo Zvolene.

Krásne automobilové skvosty, ktoré brázdili naše cesty pred niekoľkými desiatkami rokov, stále jazdia ako nové. Majitelia ich totiž renovujú a dbajú na originálny stav. Na prehliadke bolo možné vidieť dve Pragy, Volkswagen Beetle – v krásnej žiarivej červenej farbe, zelený Mini Cooper, ružový Fiat 500, ale aj konvoj čiernych Mercedesov 220 S či 250 C.

Z prehliadky bol mimoriadne nadšený Zvolenčan Maťo (19), ktorý sa autám venuje vo svojom voľnom čase. „Moje automobilové srdce najviac potešil Jaguar XJS, ktorý má pod kapotou až 12 valcov. Vedel by som si ho predstaviť aj u mňa v garáži,“ smeje sa.

Najpočetnejšie zastúpenie modelov na námestí mala Mladoboleslavská Škoda, pretože sa prišli ukázať staré Octavie, Felicia Cabriolet, 130tky v rôznych karosárskych verziách a mnoho ďalších modelov tejto značky. Čerešničkou na torte zostala legendárna trojkolka Velorex, známa z českého filmu „Vrchní, prchni!“. Je to jednoduchý „vozík“ s plátenným poťahom karosérie, rúrkovým rámom a motorom z motocyklu Jawa.

Čítajte tiež:

Zraz motorkárov, aký sme v našich končinách ešte nezažili. Pri Zvolene povedie prvá babská jazda!

Výhrou nabudený Zvolen hostil Žilinu: O víťazovi rozhodol jediný gól FOTO

FOTO: Nablýskané veterány spestrili zvolenské námestie
19
Galéria
Foto: Gregor Lukáč
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM