Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: Zvolenská Päťka potrebuje obnovu. Školu čaká rok významných projektov

Žiakom spod Pustého hradu slúži už 50 rokov. Objekt známej základnej školy nutne potrebuje rekonštrukciu. V mnohom jej však svitá na lepšie časy.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zvolenská Päťka potrebuje obnovu. Školu čaká rok významných projektov
5
Galéria
Zdroj: TASR

Základná škola na Hrnčiarskej ulici vo Zvolene ponúka žiakom, ale aj pedagógom, čo sa týka vybavenia tried, učební, dielní či telocvične, štandard začiatku 21. storočia. Čo je ale zastarané a spôsobuje užívateľom nemalé problémy, je samotný objekt školy.

Budovu totiž postavili pred 50 rokmi a dodnes neprešla výraznejšou „generálkou“. Nutne preto potrebuje rekonštrukciu. „To, čo dnes už veľmi cítime, je napríklad nevyhovujúci systém elektriny,“ hovorí riaditeľka školy Eva Balážová. Zariadenie potrebuje novú elektroinštaláciu, ktorá zodpovedá dnešným štandardom. Objekt treba aj zatepliť.

„Piata zéeška“, ako školu takmer všetci nazývajú, napriek tomu už desaťročia láka najmä svojím vnútorným potenciálom. Ostatné roky rozvíja to, čo jej bolo dané do vienka v prvých rokoch po jej vzniku, šport a vyučovanie jazykov. „Prioritou sú jazyky,“ približuje riaditeľka. Angličtina sa vyučuje buď už od prvého, alebo od tretieho ročníka. Od piateho majú žiaci možnosť učiť sa ďalší jazyk (nemčina, ruština, francúzština). Jazykovú zdatnosť chlapcov a dievčat rozvíjajú aj ďalej a to zapájaním do medzinárodných projektov (SAAIC – Slovenská akademická asociácia pre medzinárodnú spoluprácu). Projekt partnerských škôl DOUZELAGE ponúka zase možnosť výmenných pobytov žiakov v zahraničí.

Rok 2017 by mal byť pre školu rokom významných projektov. Zrealizovať by sa mala prestavba školského ihriska na multifunkčný športový stánok, ktorý poskytne zázemie nielen pre žiakov školy, ale aj všetkých športuchtivých Zvolenčanov. „Zavŕšiť by sme chceli tiež projekt Digi škola, ktorý sprístupní cez internet triedne knihy, žiacke knižky či vôbec aktuálne informácie o udalostiach v škole,“ dopĺňa Balážová.

O ďalšiu učebňu chcú tiež rozšíriť školské dielne. „Neverili by ste, koľko detí sa chce naučiť pracovať zo základným domácim náradím,“ podotýka.

ZŠ na Hrnčiarskej ulici vo Zvolene, ktorá je jednou zo siedmich v meste, dnes navštevuje približne 700 žiakov. Svoje zázemie nachádzajú v 28 triedach. Na vzdelávaní detí sa podieľa 45 učiteľov, 11 vychovávateliek v školskom klube, dve odborné zamestnankyne a 21 nepedagogických zamestnancov.

Pozrite si zábery zvolenskej základky v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Známe zvolenská základná škola Päťka na záberoch
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM