Stanislav Černák Rôzne

Gazdinky v Očovej navarili 23 jedinečných jedál: Z bežných surovín vznikli kulinárske skvosty

Párniky medzi múčnymi jedlami, zemiakový šalát s vajcami medzi zeleninovými a vianočná kapustnica s údeným mäsom a klobásou medzi mäsovými jedlami získali najvyššie ocenenie na víkendovej súťaži Tradičná chuť Podpoľania v Očovej.

Ilustračný obrázok k článku Gazdinky v Očovej navarili 23 jedinečných jedál: Z bežných surovín vznikli kulinárske skvosty
Zdroj: TASR

Podujatie, ktoré sa tento rok uskutočnilo po druhý raz, má za cieľ uchovávať v regionálnom jedálnom lístku tradičné jedlá vidieka a ich pôvodné chute.

Až 23 jedinečných jedál

Podľa predsedníčky občianskeho združenia Tradičná chuť regiónov Slovenska Oľgy Luptákovej, gazdinky v Očovej takto znovu objavili 23 jedinečných podpolianskych jedál. „Z jednoduchých surovín, ktoré sa nachádzajú na každom dedinskom dvore sa dajú urobiť kulinárske skvosty,“ povedala.

Z uvedeného počtu mali najväčšie zastúpenie múčne jedlá. Bolo ich až 11. Víťazné párniky Zlatice Budáčovej sú vlastne parenými buchtami s makom vo veľkosti jednohubiek. Tajomstvo chutného cesta spočíva v jeho dokonalom vykvasení v teple.

Najlepšou polievkou sa stala šodrovina, naj mliečnym jedlom čír s pridaním bryndze. Porotcov však zaujala aj tzv. geršňová chamula, čiže rozvarená geršňa s opraženou slaninou a cibuľou.

O rok v Hriňovej

Tradičnú chuť Podpoľania organizuje združenie spolu s regionálnymi poľnohospodárskymi a potravinovými komorami a obecnými samosprávami každý rok v inej dedine. Prvý rok odštartovali vlani na Látkach, najbližší, tretí ročník, má byť o rok v Hriňovej.

Okrem Tradičnej chute Podpoľania sa v kraji koná aj súťaž Tradičná chuť Hontu, ktorá bude v septembri v Krupine a Jablková chuť Hontu, ktorá sa uskutoční koncom leta v Ladzanoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM