Martin Károly Rôzne

Pomoc gymnazistov pre ťažko choré deti: Vďaka článku našli peniaze na dobrú vec!

V decembri sme vás informovali o tom, že žiarski gymnazisti by aj naďalej radi pomáhali deťom z bystrickej onkológie. Počas minulého roku tam chodili vďaka projektu každý týždeň. V tomto roku však už nemali peniaze na dopravu. Článok nenechal chladnými viacerých a tak sa napokon našla pomoc.

Ilustračný obrázok k článku Pomoc gymnazistov pre ťažko choré deti: Vďaka článku našli peniaze na dobrú vec!
Zdroj: Dnes24.sk

Žiarski dobrovoľníci pomáhajú radi

Dobrovoľnícka iniciatíva žiakov prebieha tak, že vo svojom voľnom čase, čiže po vyučovaní, približne raz do týždňa, ide skupinka troch až štyroch študentov do Banskej Bystrice, a tam sa približne dve hodiny venujú deťom na onkológii, s ktorými robia rôzne kreatívne činnosti – maľujú na poháre, vyrábajú masky na karneval, pečú koláče alebo sa venujú rôznym výtvarným prácam," opísala minuloročnú činnosť gymnazistov riaditeľka Gymnázia Milana Rúfusa, Dana Paálová.

V tomto roku im ale na túto činnosť chýbali peniaze. Celý článok z decembra si môžete prečítať TU: Pomoc gymnazistov pre ťažko choré deti je v ohrození: Nie sú peniaze ani na dopravu :(

Zareagovali na článok žiar24

Článok nenechal chladnými viacerých. Ako prvý sa ozval starosta Slaskej, teraz už poslanec krajského parlamentu, Daniel Gelien. „Dávam verejný prísľub, že z prvej výplaty poslanca BBSK žiarskym gymnazistom darujem 100 eur na cestovné pre študentov,“ uviedol pre Žiar 24 Gelien.

Ďalším darcom bol Ladislav Kukolík, ktorý tiež prispel rovnakou sumou. „Som členom rady školy pri Gymnáziu v Žiari za zriaďovateľa ako poslanec BBSK, mám blízko tejto kvalitnej škole a hlavne bol mi veľmi sympatický tento projekt gymnazistov,kde prejavili EMPATIU,“ ozrejmuje svoje pohnútky.

Na náš článok ale zareagoval aj podnikateľ, Branislav Ulbricht. „Čítal som váš článok o gymnazistoch,kto­rí pomáhajú deťom z onkologicko- hematologického oddelenia spríjemňovať pobyt v nemocnici. Podľa mňa je to super, že mladí ľudia sa venujú takejto činnosti. Samozrejme,že by som rád takúto činnosť podporil, či už osobne,alebo finančne“ prišla v januári 2013 na náš mail odvas@global24.sk

Pán Ulbricht, ktorý momentálne žije v Starej Kremničke sa už dohodol s riaditeľkou žiarskeho gymnázia na konkrétnej pomoci. Podľa potreby bude voziť študentov do Banskej Bystrice. Dokonca zabezpečí aj prepravu autobusom.

Žiarsky zástupca primátora Peter Antal minulý týždeň vybavil pre študentov, ktorí dobrovoľne jazdia pomáhať na onkológiu cestovné karty do autobusov u prepravcu SAD Zvolen. V piatok ich odovzdal riaditeľke gymnázia.

Po tom, ako som u vás čítal, že by takáto ušľachtilá aktivita mladých ľudí mohla stroskotať na tom, že nemajú prostriedky na dopravu, spojil som sa s predstaviteľmi SAD Zvolen a požiadal, aby podporili mladých študentov. Prepravca im na tento rok vystavil karty, vďaka ktorým môžu "zadarmo“ cestovať do nemocnice v Banskej Bystrici," informoval Peter Antal.

Dojatá riaditeľka

Keď sme zavolali Dane Páalovej, že sa našiel dobrodinec, ktorý bude pravidelne voziť deti do Banskej Bystrice, bola dajatá. „Za akúkoľvek podporu tohto projektu sme veľmi vďační. Naši študenti vykonávajú túto dobrovoľnícku činnosť vo svojom voľnom čase a pri príprave rôznych aktivít pre choré deti sú veľmi kreatívni. Preto by sme ich chceli podporiť minimálne takým spôsobom, aby sami nemuseli znášať finančné zaťaženie spojené s cestovaním a nákupom materiálu pre tvorivé činnosti.“ dodala neskôr.

Darované peniaze, podľa riaditeľky, použijú na nákup materiálu do divadelného predstavenie pre choré detičky. Doprava je vďaka aktivite Petra Antala a Branislava Ulbrichta taktiež zabezpečená.

O projekte, v ktorom žiarski gymnazisti pomáhajú deťom na bystrickej onkológii vás budeme priebežne informovať.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM