Jakub Forgács Krimi

Hasiči na bystrickom námestí zasahovali pri prevrátených autách: FOTO a VIDEO z miesta

Hasiči v plnom nasadení zasahovali pri zdemolovaných autách na banskobystrickom námestí. Ich akciu so zatajeným dychom sledovali desiatky ľudí. Pozrite si VIDEO aj FOTO.

Ilustračný obrázok k článku Hasiči na bystrickom námestí zasahovali pri prevrátených autách: FOTO a VIDEO z miesta
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Našťastie však tentoraz nešlo o žiadnu vážnu či tragickú nehodu, ale o cvičenie, presnejšie súťaž hasičov. Od štvrtkového rána totoiž na Námestí Slobody v Banskej Bystrici prebieha VI. ročník Majstrovstiev SR vo vyslobodzovaní zranených osôb z havarovaných vozidiel s medzinárodnou účasťou a XVII. ročník Memoriálu Pavla Snopka a Jozefa Dobríka.

Dnešnú súťaž slávnostne otvoril prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý, slova sa ujali krajský riaditeľ Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici Dušan Sľúka, generálny duchovný Ústredia ekumenickej pastoračnej služby v Ozbrojených silách a ozbrojených zboroch SR Marian Podolló a primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola. Slávnostného otvorenia sa zúčastnili tiež česká a maďarská delegácia, prezident DPO SR Ladislav Pethő a ďalší zástupcovia orgánov štátnej správy a miestnej samosprávy.

Zakliesnený v aute

Na podujatí súťaží 12 tímov hasičov, ktorých úlohou je rýchle a efektívne vyslobodenie zranenej osoby a poskytnutie predlekárskej prvej pomoci. Na vyslobodenie zranenej osoby používajú príslušníci reálnu hasičskú techniku a vecné prostriedky, ako počas bežného zásahu pri dopravnej nehode. Časový limit súťažných družstiev je 15 minút. Na odbornosť a profesionalitu hasičov dozerajú rozhodcovia.

Keď sme dorazili na Námestie Slobody, súťažiť sa práve chystal tím hasičov z Galanty. Pred sebou mal neľahkú úlohu. Dve autá sa zrazili tak, že ležali na boku a boli o seba pritlačené strechami. V jednom z nich bol mladý muž, ktorého museli vyslobodiť. Nakoniec sa im to vďaka dobrej tímovej práci a pomoci hydraulických nožníc podarilo za 18 minút a 49 sekúnd. Dočkali sa aj potlesku od ľudí, ktorí sa ich zásahu prizerali.

Diváci boli nadšení

Zásah hasičov divákov doslova nadchol. „Bolo to veľmi záujímavé, sledovať naživo prácu hasičov a to, s čím sa musia vysporiadať, hoci v skutočnosti nešlo o život. Patrí im veľká úcta a vďaka za to, čo robia,“ povedal Banskobystričan Jozef Klementín (42).

“Veľmi sa mi páčilo, že sa im nakoniec podarilo zachrániť toho uja. Aj ja by som možno raz chcel byť hasičom a pomáhať druhým, ale ešte to neviem naisto,” doplnil Miško (11), ktorý sa prišiel na akciu pozrieť spolu s bratom a mamou.

Zásah hasičov si môžete pozrieť v našej foto a videogalérii!

Zásah desiatok hasičov na banskobystrickom Námestí Slobody
15
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zásah desiatok hasičov na banskobystrickom Námestí Slobody
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM