Jakub Forgács Rôzne

Historické spojenie Bystrice so Zvolenom na dobových fotkách: ZÁBERY, z ktorých ešte dnes naskakujú zimomriavky

Pohľad, aký sa nám už asi nikdy nenaskytne! Pred 26 rokmi došlo k spojeniu Zvolena a Banskej Bystrice živou reťazou. Pochytaní za ruky či zástavy, občerstvujúci sa teplým čajom, dokázali vtedy ľudia niečo, z čoho aj dnes naskakujú zimomriavky na tele.

Ilustračný obrázok k článku Historické spojenie Bystrice so Zvolenom na dobových fotkách: ZÁBERY, z ktorých ešte dnes naskakujú zimomriavky
Zdroj: Dnes24.sk

Novembrová Nežná revolúcia dokázala s ľuďmi pred rokmi neskutočné veci. Pár dní po jej vypuknutí sa pochytali za ruky, aby spojili Banskú Bystricu a Zvolen živou reťazou.

V archívoch ŠtB sa o pripravovanej akcii písalo už pár dní pred ňou. "K medzinárodnému dňu ľudských práv 9.12.1989 v mestách Banská Bystrica a Zvolen sa na plagátoch objavujú výzvy k uskutočneniu živej reťaze. Akcia sa má uskutočniť o 15:30 rozostavením účastníkov po diaľnici (20 km) medzi uvedenými mestami. O 16:00 majú účastníci zapáliť sviečky,” uvádza správa ŠtB Banská Bystrica zo 6. decembra 1989.

A skutočne, podarilo sa. V sobotu 9. decembra 1989 spojila mestá Banská Bystrica a Zvolen ľudská reťaz z tisícok ľudí. Jej účastníci tak manifestačne podporili študentské hnutie, občianske iniciatívy Občianske fórum a Verejnosť proti násiliu a pripomenuli si svetový Deň ľudských práv. Pochytaní za ruky či zástavy, občerstvujúci sa teplým čajom, dokázali niečo, z čoho aj dnes naskakujú zimomriavky na tele.

Pozrite si v našej fotogalérii, ako vyzerala úchvatná ľudská reťaz, ktorá spojila Banskú Bystricu so Zvolenom.

Čítajte tiež:

Keď sa Bystrica v novembri 89 vzbúrila režimu: Generálny štrajk na námestí zachytený na dobových fotografiách

Dobové FOTO z Banskej Bystrice: Spomínate si ešte, ako to vyzeralo na oslavách VOSR?

Zelovoc na Hornej či Ryba… 5 legendárnych obchodov zo socíku, ktoré sme navštevovali v Bystrici

Foto: Nociarová, Béreš, Trnka

V OBRAZOCH: Živá reťaz spojila za Nežnej revolúcie Bystricu so Zvolenom
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM