Jakub Forgács Rôzne Správy

Historický klenot vo Zvolene. V podkroví domu zapadá prachom vzácne tablo legionárov

Má rozmery približne 1,5 x 2 metre a je na ňom snímka prezidenta T. G. Masaryka a ďalších približne 120 fotografií vojakov. Ide o legionárov bojujúcich na rôznych frontoch prvej svetovej vojny.

Ilustračný obrázok k článku Historický klenot vo Zvolene. V podkroví domu zapadá prachom vzácne tablo legionárov
Zdroj: TASR

Na vzácne tablo zvolenskej legionárskej obce z roku 1931 v zdobenom drevenom ráme, ktoré zrejme desaťročia visí v podkroví tzv. legionárskeho domu vo Zvolene, upozornil regionálny historik Emil Šimončík. Tablo by si podľa neho zaslúžilo lepšie miesto a pozornosť verejnosti, zvlášť v roku, v ktorom si pripomíname 100 rokov od skončenia prvej svetovej vojny.

Získať tablo do svojich zbierok má záujem tamojšie Lesnícke a drevárske múzeum (LDM), ktoré podľa vedúcej Ľubice Miľanovej napísalo list spoločnosti vlastníkov bytov spravujúcej legiodom. „Aj keď je to už nejaký ten rok, odpoveď sme nedostali,“ povedala. Ako však dodala, v poslednom období opäť začala so správcami bytovky komunikovať a verí, že sa jej tento ojedinelý predmet podarí získať.

Tablo má rozmery približne 1,5 × 2 metre a je na ňom snímka prezidenta T. G. Masaryka a ďalších približne 120 fotografií vojakov – legionárov bojujúcich na rôznych frontoch prvej svetovej vojny. Sú tam nielen vojaci pochádzajúci z regiónu, ale aj desiatky Čechov, ktorí v období medzi dvoma vojnami pravdepodobne zakotvili v tejto časti Slovenska. Je na ňom tiež pečať známeho zvolenského medzivojnového fotoateliéru, ktorý tieto fotografie vyhotovil.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM