Prokop Slováček Rôzne Rôzne

HLASUJTE: Mali by učitelia štrajkovať a sú ich požiadavky oprávnené?

Učitelia chcú stupňovaným štrajkom dosiahnuť splnenie svojich požiadaviek. Myslíte si, že ich snaha prinesie úspech, prekáža vám, alebo ste za?

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: Mali by učitelia štrajkovať a sú ich požiadavky oprávnené?
Zdroj: Facebook

Až do októbra je naplánovaný tzv. stupňovaný štrajk, v ktorom budú učitelia pridávať hodinu po hodine, počas ktorých sa nebude na školách učiť. Iniciatíva slovenských učiteľov tentoraz zvolila miernejšiu formu protestu, ktorá by nemala príliš zasiahnuť do vyučovacieho procesu.

Aktivity vyvolávajú pozitívne, no aj negatívne reakcie, tak ako pred časom, keď sa na školách neučilo vôbec a rodičia mali hlavu v smútku z toho, ako pre svoje deti pripraviť náhradný program.

Čo žiadajú učitelia?

Požadujú, aby legislatívne opatrenia zabezpečili zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur v tomto roku a o 90 eur od začiatku roka 2017.

Chcú ďalej prehodnotiť kreditné vzdelávanie učiteľov a navýšené rozpočty ministerstiev školstva a vnútra celkovo o 400 miliónov eur pre odstránenie rozdielov vo vybavenosti škôl.

Písali sme aj: Učitelia opäť vstúpia do štrajku. Tlak budú stupňovať hodinu po hodine

Rozdeľujú spoločnosť

Štrajková pohotovosť, na ktorú sme si zvykali v minulom školskom roku a ktorá pokračuje aj v tom novom, rozdeľuje spoločnosť na dva protichodné tábory.

„Ja už neviem aký plat by ste chceli. A čo ostatní, ktorý pracujú za minimálnu mzdu? Postavte sa napríklad na post predavačky na jeden mesiac a uvidíte,“ píše jeden z diskutujúcich na profile Iniciatívy slovenských učiteľov na sociálnej sieti.

„Vaša hodina trvá 45 minút. Neviem, čo cez prázdniny robíte v prázdnych školách. Keby štrajkovali všetci, aj predavačky, bolo by zatvorené a nemali by ste ani vy čo jesť,“ pridáva sa ďalšia diskutujúca. „Právo na štrajk garantuje ústava. Treba sa brániť,“ oponuje iná.

Aký je váš názor? Podporujete učiteľov v štrajku, alebo nie? Hlasujte v našej ankete a svoje názory môžete pridávať aj do komentárov pod článkom. Budeme vám vďační za každý názor.

Štrajk na školách
5
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM