Jakub Forgács Správy

Hneď 2 výstrahy pre Zvolenský okres? S týmto treba počítať v najbližších hodinách

Meteorológovia varujú pred búrkami s krúpami aj vysokými teplotami. Pozrite, kedy to môže prísť!

Ilustračný obrázok k článku Hneď 2 výstrahy pre Zvolenský okres? S týmto treba počítať v najbližších hodinách
6
Galéria
Zdroj: TASR

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre okres Zvolen výstrahu pred vysokými teplotami 1. stupňa, ktorá potrvá niekoľko hodín. Výstraha podľa meteorológov trvá od pondelka 12. augusta 13:00 do 19:00 hod.

„V okrese Zvolen sa miestami očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 – 34 °C,“ píše sa na SHMÚ s tým, že takto vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov.

„Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ dodávajú meteorológovia.

Po horúčavách však treba počítať s výraznou zmenou. V našom okrese platí od pondelka 12. augusta 21:00 do utorka 13. augusta 5:00 aj výstraha 1. stupňa. pred búrkami. „V okrese Zvolen je malá pravdepodobnosť búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ píše ďalej SHMÚ.

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h),“ píšu meteorológovia," podľa ktorých je intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

Foto: ilustračné

Búrky
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM