Eva Drugdová Rôzne Správy

Hoci je najmenšia, má čo ponúknuť. Viete, o ktorej obci zvolenského okresu je reč?

Aj tentokrát vám predstavíme ďalšiu obec neďaleko Zvolena a jej zaujímavosti. Hoci ide o najmenšiu dedinku, oplatí sa do nej zavítať.

Ilustračný obrázok k článku Hoci je najmenšia, má čo ponúknuť. Viete, o ktorej obci zvolenského okresu je reč?
12
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

Je najmenšou obcou okresu Zvolen, leží v doline potoka Burzovo v pohorí Javorie a jej chotár siaha do prielomu doliny Neresnice. Malebná dedinka Michalková sa nachádza uprostred krásnej prírody, kde si jej obyvatelia užívajú úžasný pokoj, ktorý by si istotne občas dopriali i ľudia z mesta.

Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1786 a osada vznikla okolo majera, ktorého existenciu poodkryla písomnosť z r. 1486. Okolo majera sa začali stavať chalupy a vybudovali sa tak menšie osady. Ich spojením vznikol chotár samostatnej obce.

Pôvodný názov obce bol Mihalykova. Postupne sa názov menil z Mihálkowá na dnešnú Michalkovú. Do roku 1790 bola samotou Dobronivského panstva. V roku 1828 mala obec 17 domov a 130 obyvateľov. Obyvatelia sa zaoberali aj poľnohospodárstvom a domácou výrobou dreveného náradia.

Zvonica a drevené kríže

Ak máte v obľube kultúru a historické pamiatky, určite by ste nemali v Michalkovej obísť drevenú zvonicu (foto č. 8 – 11). Má štvorcový pôdorys a pochádza z druhej polovice 19. storočia. Je ukrytá medzi stromami nad cintorínom a ako nám prezradil obyvateľ obce, kedysi z nej bolo na cintorín vidieť. Ľudia odtiaľ mávali bielou vreckovkou a dávali tým signál na zvonenie. Dnes, bohužiaľ, chátra a dokonca z nej bol ukradnutý zvon.

Kultúrnou zaujímavosťou obce je tiež súbor drevených krížov detvianskeho typu, ktoré sa nachádzajú na cintoríne a pochádzajú z roku 1906 (foto č. 6 – 7). V obci možno obdivovať aj zachovalú ľudovú architektúru a dom s hospodárskou časťou z druhej polovice 19. storočia.

Michalková má však ešte jednu pozoruhodnosť. V osadách Hlivíkovci a Mozoľovci rastú mohutné exempláre dubov, ktoré sa určite oplatí vidieť. Ak teda chcete uniknúť od rušného stereotypu mestského života, môžete si dopriať prechádzku po najmenšej obci zvolenského okresu. Pokocháte sa okolitou prírodou a oboznámite sa so zaujímavosťami ob­ce.

V priloženej galérii si môžete pozrieť krásy obce Michalková!

V OBRAZOCH: Krásy najmenšej dedinky zvolenského okresu
12
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM