Správy

Hrnčiarska ulica vo Zvolene prejde veľkou premenou. Pozrite si VIZUALIZÁCIE

Na Hrnčiarskej ulici medzi školou a škôlkou dôjde k výmene asfaltu za povrch z dlaždíc. Na viacerých miestach osadia nové lavičky, ale aj nové kvetináče, odpadkové koše či stojany na bicykle.

Ilustračný obrázok k článku Hrnčiarska ulica vo Zvolene prejde veľkou premenou. Pozrite si VIZUALIZÁCIE
4
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen

Zvolenskej radnici sa podarilo získať takmer 800 tisíc eur z eurofondov na rekonštrukciu ulíc Hrnčiarska, J. Kozáčeka a Bystrický rad. „Rozbité asfaltové chodníky medzi základnou a materskou školou sa stanú minulosťou, rovnako, ako neupravená zeleň. Priestor dostane úplne nový vzhľad,“ uviedla Eva Hapčová, referentka pre styk s verejnosťou Mestského úradu.

„Už o pár dní sa pustíme do rekonštrukcie celej ulice, sčasti pristúpime aj k úpravám na uliciach J. Kozáčeka a Bystrický rad,“ hovorí primátorka Zvolena Lenka Balkovičová a dodáva: „Vytvoríme pre Zvolenčanov pekný nový priestor s upravenou zeleňou a možnosťou oddychu.“

Peter Kašša, vedúci odboru územného plánovania zvolenského magistrátu približuje projekt: „Na Hrnčiarskej ulici medzi školou a škôlkou dôjde k výmene asfaltu za povrch z dlaždíc, ktoré sú estetickejšie a prepúšťajú vodu. Na viacerých miestach osadíme nové lavičky, aby si ktokoľvek mohol posedieť a oddýchnuť v príjemnom prostredí, ktorý tu vznikne. Samozrejmosťou sú nové kvetináče, odpadkové koše či stojany na bicykle.“

„Všetky výruby budú nahradené inými, vhodnejšími drevinami. Prevažovať budú lipy, pribudnú tiež kríky a ozdobné trávy v kvetináčoch,“ hovorí Zuzana Holíková z referátu zelene mesta a dodáva: „Zvolenčania sa môžu tešiť na moderné zelené prvky – zelené steny v okolí školy či škôlky a dažďové záhrady, ktoré majú za cieľ zadržiavať v prostredí vodu a postupným odparovaním osviežovať vzduch aj v letných horúčavách,“ dodáva Holíková.

Rozsiahlejšie rekonštrukčné práce boli na začiatku plánované aj na uliciach Bystrický rad a J. Kozáčeka, po námietkach tamojších obyvateľov sa na nich však uskutočnia len menšie úpravy. Vo vnútroblokoch týchto ulíc pribudnú hlavne detské ihriská, polopodzemné kontajnery, upravia sa chodníky. „V okolí a bezprostrednej blízkosti základnej školy trávi čas množstvo detí aj mimo vyučovania – pribudnú preto nové prvky detského ihriska aj pre väčšie deti, lavičky, altánok či pieskovisko,“ ozrejmil hlavný mestský architekt. Podobne by sa dve nové ihriská mali objaviť aj vo vnútrobloku J. Kozáčeka.

S rekonštrukčnými prácami, pochopiteľne, súvisí aj niekoľkotýždňové zníženie kvality bývania obyvateľov spomenutých ulíc. „Rozkopávky, výruby, možno cez deň o niečo viac hluku sú veci, ktoré nie sú príjemné, ale musíme s nimi, žiaľ musí počítať. Verím, že ľudia to pochopia, veď odmenou im bude pekné nové prostredie v okolí ich bytoviek,“ uviedla zvolenská primátorka. Podľa jej slov by sa so samotnými prácami malo začať v druhej polovici marca.

Pozrite si v priloženej fotogalérii vizualizácie nového priestoru!

VIZUALIZÁCIE premeny Hrnčiarskej ulice vo Zvolene
4
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM