Barbara Dallosová Krimi

Hrozivá štatistika smrtí chodcov v našom kraji: Jedno mali spoločné

Čísla bijú na poplach. Na našich cestách umierajú chodcovia a polícia hovorí o boji s veternými mlynmi.

Ilustračný obrázok k článku Hrozivá štatistika smrtí chodcov v našom kraji: Jedno mali spoločné
Zdroj: TASR

Ani desaťtisíce rozdaných reflexných prvkov, preventívne aktivity polície, vzdelávanie všetkých vekových kategórií, či informácie o dopravnej situácii nedokážu ovplyvniť takmer každodenné úmrtia účastníkov cestnej premávky. Konštatovala to banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Andrea Petrovičová.

Deväť smrteľných nehôd

,,V Banskobys­trickom kraji sme za prvých deväť mesiacov tohto roka zaevidovali deväť dopravných nehôd, pri ktorých bol usmrtený chodec. Osem chodcov bolo zrazených mimo vyznačeného priechodu pre chodcov. Ani jeden z nich nemal na sebe reflexný prvok," uviedla hovorkyňa.

Podľa jej slov polícia sa aj napriek svojmu maximálnemu úsiliu nevzdáva a pokračuje v boji s takpovediac veternými mlynmi. Polícia upozorňuje na to, že nie je umenie zaobstarať si reflexný prvok, ale vedieť ho uvážlivo a užitočne použiť. Dôležité je, aby bol viditeľný a nezakrývali ho ďalšie vrstvy oblečenia, prípadne prenášaná batožina.

Reflexné prvky môžu zachrániť život

,,Reflexné prvky treba použiť na strane tela, ktorá je privrátená k vozovke a nie ku krajnici, najlepšie je umiestniť ich blízko ku kolenám a do úrovne pásu, na rameno. Cyklisti tiež na prilbu a bicykle. Reflexné nálepky je treba nalepiť na podrážky topánok, bicykle, korčule, prilby, kolobežky, školské tašky, barle či kočíky. Deťom je potrebné zabezpečiť oblečenie, školské tašky a doplnky vybavené reflexnými a fluorescenčnými bezpečnostnými prvkami," dodala Petrovičová s tým, že v prvom rade samotným chodcom by malo záležať na vlastnej bezpečnosti.

,,Cieľom polície nie je chodcov pokutovať, ale naučiť ich chrániť si vlastný život a zdravie. Preto je veľmi dôležité, aby boli na ceste viditeľní, a tými sa stávajú práve vďaka reflexným prvkom," pripomenula hovorkyňa.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM