Baculík Tomáš Rôzne

Hutianská kapustnica nemá, veru, páru vo svete!

Cez víkend sa na Detvianskej Hute stretli rodáci. Nepatrím síce medzi nich, no keď som v sobotu popoludní prišiel do tejto dediny vysoko v horách, sotva som sa rozhliadol po dvore pred Obecným úradom, kde to vrelo vravou, muzikou a spevom, a už ma ťa

Huťania sú naozaj pohostinní. A ich kapustnica vari nemá páru vo svete. Je jednoducho super. Pri jej príprave nešetria nielen na kapuste, ale ani na mäsku či domácej klobáske. Poľovníci vsadili na srňacinu. Jeden z rodákov, starý kamarát Jano Juhaniak, tvrdí, že práve táto je tá najlepšia. „Teda druhá najlepšia,“ poopravil sa. „Tú najlepšiu varí moja žena.“ Nemôžu chýbať ingrediencie, ktoré dajú kapustnici špecifickú, tú správnu chuť? Ale čo je v tom-ktorom kotlíku – to si kuchári zväčša nechávajú pre seba ako tajomstvo.

Tých kuchárov sa v sobotu stretlo na Detvianskej Hute naozaj neúrekom. Zoskupili sa do 15 tímov, zástery si opásali muži i ženy, dominovali tí, ktorí už majú s narábaním vareškou bohaté skúsenosti, ale úspešne im konkurovali aj mladíci, ktorých nadšenie nenarušilo ani Tomášovo zranenie, keď sa rukami oprel o rozpálenú rúru sporáka. Každý sa chcel ukázať so svojou špecialitou. Niekto dal prednosť kapustnici redšej, v inej vareška či lyžica stála v pozore… Priznám sa, že mňa lákala kapustnica s červenou kapustou. Zaváhal som: kým som sa venoval svojim fotografickým povinnostiam či klebeteniu s priateľmi, kotlík bol prázdny. Veru, i porota sa musela činiť, lebo kapustnica so súťažných kotlíkov mizla, akoby bičom plesol. Márna je snaha susedov robiť si z Huťanov a z ich lásky ku kapuste vtipy. Aj Hriňovčania sa zalizovali až za ušami. Napokon, kapusta vždy patrila medzi základné potraviny bežného Slováka a keď sa tak nad tým zamyslím, vari je ešte národnejšia ako bryndzové halušky. Úloha poroty nebola ľahká, veď sa už po štvrtý krát súťažilo o Richtárkinu varešku. Starostka obce Jana Hrončeková ňou nakoniec odmenila všetkých súťažiacich, pridala k nim aj vecné ceny, tí najlepší si odniesli novučičké kotlíky alebo keramický súdok, do ktorého si chutnú a zdravú kapustičku na najbližšiu zimu naložia manželia Slovákovci.

Stretnutie rodákov sa začalo na Detvianskej Hute v piatok večer slávnostným zasadnutím obecného zastupiteľstva a udelením čestného občianstva piatim mužov, ktorí významne prispeli k rozvoju obce alebo svojím dielom sa zaradili medzi významné osobnosti v celoslovenskom i medzinárodnom meradle. Po súťaži vo varení kapustnice Huťania a ich hostia sa v sobotu podvečer presunuli do kultúrneho domu, kde ich bránice pošteklili domáci ochotníci. Na túto slávnostnú chvíľu si pripravili jednu za najľudovejších hier Kubo. V nedeľu stretnutie rodákov zakončili náboženskou procesiou obcou a slávnostnou svätou omšou.

Pod foto:

Areál1 Na dvore obecného úradu to v sobotu voňalo kapustnicou Kapustnica1–4 Zo súťaže vo varení kapustnice Kapustnica5 Aj zásterou sa dá zaujať alebo: Robí zástera chlapa? Poľovníci Poľovníci pridali do kapustnice srňacinu… Slovák1 Ján Slovák sa vo varení kapustnice spoľahol na svoju ženu a sám so svojou heligónkou zabával účastníkov Starostka Starostka Detvianskej Huty Jana Hrončeková, pod ktorej taktovkou súťažilo 15 tímov o Richtárkinu varešku Tomáš Tomáš si po kuchárskej skúške pomaróduje… Vareška O túto trofej sa súťažilo. Pravda, všetci k nej dostali aj vecné ceny. Tí najlepší si odniesli kotlíky a keramický súdok.[left][/left]

Jozef Sliacky

kapustnica
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM