Jozef Sliacky Kultúra

Jablková slávnosť v romantickej Slatinke

Jablkové štrúdle, mušty, možno i víno... To všetko môžete v sobotu (30. októbra) ochutnať v Slatinke, v tichej dedinke neďaleko Zvolena. Jablková slávnosť sa tam začína o 10. hodine.

Jabloň patrí medzi naše najstaršie ovocné stromy. Zvyšky jabĺk sa našli v kolových stavbách najstarších, neolitických roľníkov spolu so zvyškami pšenice, jačmeňa, ľanu a maku. Názory na to, kde je pôvodná vlasť jabloní, sa rôznia a jednotní v tom nie sú ani odborníci – botanici. Je pravdepodobné, že kultúrna jabloň vznikla najrôznejším krížením viacerých planých druhov a odrôd jabloní. Ako krajina pôvodu jabloní sa najčastejšie uvádza Sýria, odkiaľ si nechávali dovážať jablká egyptskí faraóni. V Grécku bolo jablko symbolom plodnosti, starí Rimania zakladali jabloňové sady a vyšľachtili mnohé odrody. Nuž a vari ani netreba pripomínať, ako jablko vošlo aj do kresťanskej histórie. V stredoveku sa pestovanie jabĺk rozšírilo po celej Európe, kde boli a sú na to vhodné klimatické podmienky. Začiatky pomológie, teda vedy, ktorá sa zaoberá jabloňami a jablkami, sa kladú do 18. stor.

Hoci na nás útočia banány a pomaranče, jablko bolo a zostalo naším najbežnejším ovocím ktoré má mnohostranné využitie aj v slovenskej kuchyni a odborníci na zdravú výživu prízvukujú, že by malo byť denne na našom stole. A samozrejme, nielen na ňom, ale predovšetkým v našom bežnom jedálnom lístku ako významný zdroj vitamínov a iných látok dôležitých pre ľudský organizmus.

Jablone patrili ku každému domu aj v dedinke Slatinka, ktorá za vyše päť desaťročí stavebnej uzávery osirela a dnes je v nej rušnejšie najmä počas víkendových a sviatočných dní. Nie inak tomu bude aj v poslednú októbrovú sobotu, v ktorej si občianske združenie Slatinka chce pripomenúť nedávny celosvetový Deň jabĺk. Slávnosť jabĺk sa uskutoční od 10. hodiny v budove bývalej školy. A čo vás tam čaká? Nuž, predovšetkým kopa informácií a rád, ktoré súvisia s pestovaním jabloní a s využitím jabĺk v gastronómii. Samozrejme, že budú aj ochutnávky, pravda, organizátori počítajú s tým, že kto sa na túto slávnosť vyberie, prinesie so sebou ukážku vlastnej úrady alebo nejakú jablkovú špecialitu, pochváli sa ňou a naučí ostatných, ako si ju pripraviť.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM