Stanislav Černák Rôzne

Jakub, Sofia, Martin... Aké mená sme bábätkám vo Zvolene dávali najčastejšie?

V uplynulom roku 2013 sa vo Zvolene narodilo 894 bábätiek. Oproti roku 2012 počet novorodencov stúpol. Aké mená dávali rodičia svojim potomkom najčastejšie?

Ilustračný obrázok k článku Jakub, Sofia, Martin... Aké mená sme bábätkám vo Zvolene dávali najčastejšie?
Zdroj: TASR

V roku 2013 sa vo zvolenskej nemocnici narodilo celkom 894 detí, čo je o 36 bábätiek viac ako v roku 2012. Medzi novorodencami bolo 481 chlapčekov a 413 dievčatiek, z toho 6 dvojičiek. „Najplodnejším mesiacom bol október, kedy sa narodilo 89 bábätiek, z toho 3 dvojičky. Najmenej detičiek sa narodilo v novembri,“ prezradila pôrodná asistentka Iveta Janovová.

Ako ďalej Janovová povedala, najfrekventova­nejšími menami pre novorodencov boli v minulom roku chlapčenské mená ako Jakub, Martin, Matej a z dievčenských mien prevládali mená ako Sofia, Nela, Ema. Uvidíme, aké mená budú najmenší ostávať v roku 2014. Prvým dieťaťom, ktoré sa narodilo v našom meste bol malý Lukáško.

Nemocnica Zvolen poskytuje na oddelení gynekológie a pôrodníctva komplexnú starostlivosť počas tehotenstva, pôrodu a v šestonedelí. Niektoré izby na oddelení sú takzvané roomingové, čo znamená, že bábätko zostáva po narodení s maminkou celých 24 hodín denne. Nemocnica má od roku 2005 status Baby friendly hospital – to znamená, že podporuje obetavé materstvo a dojčenie a tým zlepšuje zdravie detí a matiek.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM