Správy

Jánske ohne sa v Sielnici zmenili na Dni obce. Varí sa na nich vychýrená dobrota

Neďaleká obec každoročne láka na obľúbené podujatie. Po tejto dobrote sa na ňom len tak zapráši.

Ilustračný obrázok k článku Jánske ohne sa v Sielnici zmenili na Dni obce. Varí sa na nich vychýrená dobrota
5
Galéria
Zdroj: TASR

Dni obce Sielnica v okrese Zvolen síce začali písať svoju históriu iba v roku 2013, ich predchodca, za ktorého sa považujú dedinské stretávania pri Ohňoch víťazstva na vŕškoch, majú už vyše pol storočia.

Ako sa píše v monografii obce, ktorá vyšla v roku 2016, Ohne víťazstva na vŕškoch, neskôr známe ako Vatra, začali písať svoju históriu 9. mája 1952 ako spomienka na ukončenie 2. svetovej vojny. „Ohne sa stali vyvrcholením každoročného Pochodu vďaky Sielnica – Kremnica, ktorý sa konal v ten istý deň,“ uvádza sa v knihe. Pri vatre sa spievalo a debatovalo do skorého rána.

V roku 2007 sa táto tradícia pretransformovala na Jánske ohne v lokalite Lazy. Od roku 2013 ale samospráva začala pripravovať na futbalovom ihrisku Dni obce. „Starajú sa o ne Divadelný súbor Narcis, dobrovoľný hasičský zbor a pozvaní hostia. Núdza nie je o chutný guľáš a iné špeciality, ktoré pripravujú domáci gurmáni,“ približuje monografia.

„Našim typickým jedlom, ktoré sa varí na dni obce, je držkový guľáš alebo aj držkový perkelt,“ hovorí starostka Anna Gavajdová. Pripravuje ho miestny občan Milan Lehotský. „Varí ho zo 40 kilogramov držiek. Je vždy chutný a žiadaný. Stáva sa, že sa minie krátko po začiatku predaja,“ dodala.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery Sielnice, o ktorej v týchto dňoch vydávame seriál spravodajských materiálov!

V OBRAZOCH: Obec Sielnica
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM