Nicole Regecová Rôzne

Jarný oddych v našom okolí, ktorý vám dobije baterky: 5 miest pri Zvolene, kde si prídete na svoje

Jar to na nás tento rok rozbalila poriadne zhurta. Teplé dni a prebúdzajúca sa príroda nás lákajú von spomedzi štyroch stien. Užite si toto krásne obdobie roka plnými dúškami a inšpirujte sa našimi piatimi tipmi.

Ilustračný obrázok k článku Jarný oddych v našom okolí, ktorý vám dobije baterky: 5 miest pri Zvolene, kde si prídete na svoje
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Kvitnúce stromy, vôňa čerstvo prebudenej prírody, spev vtákov a v neposlednom rade príjemné teploty. Všetko svedčí o tom, že zima je definitívne preč. Jar je obdobím roka, kedy je priam radosť si takpovediac dobiť baterky na čerstvom vzduchu. Inšpirujte sa našimi piatimi tipmi, kde tak môžete učiniť v okolí Zvolena.

Pustý hrad

Snáď nejestvuje pravý Zvolenčan, ktorý nevyšiel na Pustý hrad – veď nie nadarmo sa Zvolen nazýva aj „Mesto pod Pustým hradom“. Preto, ako ozajstní lokálpatrioti, vám v prvom rade musíme odporučiť prechádzku na náš skvost, na ktorý môžeme byť naozaj hrdí. Možno zistíte, že po toľkých rokoch, čo ste toto miesto nenavštívili, sa veľa vecí hore zmenilo. Osobito dávame do pozornosti dych vyrážajúci nočný výhľad na Zvolen priamo z Pustého hradu. No v takom prípade si nezabudnite pri ceste dole baterku.

Čertova skala

Tento úkaz sa nachádza pri neďalekej dedine Budča. Kto Čertovu skalu vidí prvý krát, s najväčšou pravdepodobnosťou mu ihneď napadne otázka: „Ako to, že nespadne?!“. Skala je špecifický geologický úkaz – je to obrovský balvan v tvare akéhosi zemiaku, ktorý je uložený na skalnom podklade a s ním ho spája iba maličká plocha. Celé to teda vyzerá, že skala o chvíľu spadne. A aj keď o tomto mieste kolujú všelijaké povesti, za úkaz môže zvetrávanie. Pokiaľ sa vyberiete presvedčiť na vlastné oči, potrafíte ľahko – k skale vedie náučný chodník.

Kráľová pri Zvolene

Kúsok od Zvolena sa nachádza takmer úplne iný svet. Tichá atmosféra a krásna príroda Kráľovej vás dostane. Za priaznivého počasia vraj z Kráľovej vidno aj Banskú Bystricu. Miesto je ideálne na jarnú prechádzku v pokoji, keď svet navôkol začína kvitnúť. Pre zdatnejších turistov, alebo aspoň ľudí s dobrou kondíciou, je tu aj trasa, po ktorej sa dá cez les prejsť až do Michalkovej. Pokiaľ sa náhodou na Kráľovú vyberiete autom, dávajte pozor, lebo ľahko sa môže stať, že cestu vám skríži húf oviec.

Rodinná cyklocesta

Pokiaľ ste fanúšikom cyklistiky či korčuľovania, cyklochodník od Hypernovy, vedúci popri rieke Hron až po Sliač, sa vám rozhodne bude páčiť. Trávnatá trasa dole popri Hrone je zas ideálna pre venčenie vašich štvornohých miláčikov či dvojnohých polovičiek. Nezabudnite na okuliare a opaľovací krém, pri troche ostrejšieho slnka ich budete potrebovať.

Turovský vodopád

Množstvo ľudí o tejto atrakcii nemá ani potuchy. Za obcou Turová, blízko Zvolena, sa nachádza krásny Turovský vodopád. Vedú k nemu dokonca dva turistické chodníky, takže sa nemusíte báť, že by ste zablúdili. Sprevádzať vás totiž budú aj turistické tabule a ísť môžete aj na bicykli. Plavky však pokojne nechajte doma, pretože kúpať sa tu neodporúčame.

Čítajte tiež:

Matúš vytvoril fantastické VIDEO krás našej prírody: Zábery, ktoré budete chcieť prehrávať zas a znova

Koncerty, predstavenia aj súťaže… Obľúbené Zvolenské korzo je späť aj s lákavou ponukou!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM