Jozef Sliacky Rôzne

Je tu čas punčov a vareného vína

S príchodom chladnejších jesenných dní sa na hlavnom zvolenskom námestí znova objavili stánky, z ktorých sa šíria lákavé vône. Punč a víno ponúkajú aj Priaznivci Pustého hradu. Ak sa zastavíte pri ich stánku, môžete zároveň vyjadriť svoj názor, čo a

Čas rýchlo beží. Vlastne len pred pár dňami zmizli z centrálneho zvolenského námestia terasy, na ktorých sme sa mohli pri káve či pive stretnúť s priateľmi a známymi, a už ich nahradili drevené búdky, z ktorých sa šíria lahodné vône. Nečudo, veď sa v nich pripravujú horúce nápoje: pomaly už tradičné punče a varené víno. A tak až do Vianoc si práve pri nich mnohí Zvolenčania i návštevníci mesta dohodnú svoje stretnutia.

Samozrejme, že okolo stánkov s rozvoniavajúcim punčom sa budú koncentrovať aj predvolebné mítingy. Nie inak tomu bolo aj pri spomienke na November ´89, hoci ten dnešný vôbec nevyniká takým mrazivým chladom, ako ten pred 21 rokmi.

Svoj stánok s punčom a vareným vínom má už niekoľko rokov aj združenie Priaznivci Pustého hradu. Aj takýmto spôsobom chce obyvateľov Zvolena, ale aj turistických návštevníkov, ktorí sa v tomto čase zastavia vo Zvolene, poinformovať o tom, čo sa deje na hradnom vrchu, ako pokračuje archeologické bádanie, v akom stave sa nachádza z historického pohľadu najvýznamnejšia pamiatka Zvolena. Pustrohradní rytieri však nielen informujú, ale aj vyzývajú Zvolenčanov, aby sa zapojili do diskusie, ako ďalej využiť túto dominantu mesta, akým smerom by sa mala uberať úprava hradného areálu a celého lesoparku, na ktorý sa má Pustý hrad postupne pretvoriť. V tomto smere toto leto vzbudil najväčšiu pozornosť súboj o chatku, ktorú združenie za pomoci Mesta Zvolen a sponzorov postavilo na vrchole hradného kopca a ktorú – keďže ide o dočasnú stavbu slúžiacu archeologickému výskumu na hornom hrade – má do konca budúceho roka odstrániť. Rytieri sa s týmto riešením stále nezmierili a v ich záujme je, aby chatka zostala na svojom mieste s tým, že sa zmení jej pôvodný účel, aby sa teda stala informačným strediskom s možnosťou nenáročného občerstvenia a s ponukou jednoduchých suvenírov i sprievodcovskej služby. Ako sme sa mohli presvedčiť na vlastné oči pri viacerých tohtoročných návštevách, túto úlohu chatka a členovia združenia napĺňajú už dnes, a turisti, ktorí na hrad vyjdú, si túto službu chvália a neradi by o ňu prišli.

Smerovanie ďalšieho využívania Pustého hradu sa dostalo aj do volebných plánov kandidátov na primátora mesta. Bolo by vítané, keby sa svojimi názormi a nápadmi, čo a ako ďalej na Starom Zvolene, pridali všetci obyvatelia mesta, ktorým osud tejto významnej pamiatky záleží leží na srdci. Pri stánku Priaznivcov Pustého hradu majú na vyjadrenie svojich názorov dostatok priestoru.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM