Jana Mlynarova Rôzne

Jelene už zhadzujú parohy

Najsilnejšie jelene európske už zhadzujú svoje parohy. Mladšie o ne prídu až v marci a v apríli. Hneď na to im však začnú rásť nové parohy.

„Počas jesennej ruje sú parohy nielen okrasou jeleňov na upútanie jeleníc, ale aj zbraňou v častých vzájomných súbojoch samcov. V jeleních ruvačkách nejde obyčajne o klatie sa na život a na smrť, ale skôr o akýsi rituálny súboj, predvádzanie sa. Iba vo veľmi málo prípadoch sa súboj o nadvládu nad rujoviskom skončí tragicky pre jedného z aktérov,“ konštatoval pracovník starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa SAV Miroslav Saniga.
Parohy rastú samcom zo škáry v lebke a tvorí ich kosť. Vývin parohov a ich výmena zhadzovaním v tomto období je pre organizmus jeleňa veľmi zložitý fyziologický proces, ktorý súvisí s hormonálnou činnosťou pohlavných orgánov. Kmeň parohu vyrastá obalený lykom, ktoré neskôr odumrie. Jelene sa ho potom zbavujú takzvaným vytĺkaním, keď si parohy ošuchujú o kríky alebo o konáre stromov. V podmienkach strednej Európy to býva v júni až júli, keď jeleňom nové parohy načisto dorastú. Veľkosť, ako aj kvalita parožia u jeleňov závisia od genetických daností, ako aj od kvality potravy a ekologických podmienok prostredia, v ktorom žijú, dodal Saniga.
Mladému jelienkovi narastú pučnice v šiestom mesiaci života. Prvé parožie nie je nijakou okrasou, má obyčajne tvar nerozvetvených kmienkov (ihlíc) bez ružíc a dorastá v 14. mesiaci života zvieraťa. Prvé parožie si jelienok vytĺka v auguste až septembri druhého roku života a zhadzuje ho v máji vo veku dvoch rokov. Ďalšie parožie má už ružicu a je rozvetvené. Maximálnu mohutnosť dosahuje parožie vo veku 10. až 14. roku jeleňa. Potom už sila, krása a počet vetiev na parohoch jeleňa klesá. Takýmto jeleňom hovoria poľovníci spiatočníci.

zdroj:TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM