Marek Demeter Rôzne

Keď fyzický tréning nestačí, nastupuje on... Mentálny kouč športovcov zo Zvolena

Športový svet neustále napreduje a s tým súvisí aj psychická pripravenosť športovcov. O ich psychické blaho sa stará aj mentálny tréner Peter Bielik, žijúci vo Zvolene. V minulosti spolupracoval aj s Vladimírom Weissom st. či slovenskou hokejovou reprezentáciou.

Ilustračný obrázok k článku Keď fyzický tréning nestačí, nastupuje on... Mentálny kouč športovcov zo Zvolena
Foto: Marek Demeter

V čom spočíva práca mentálneho kouča športovcov?

Mojou hlavnou úlohou je psychicky pripraviť športovca na športový výkon. Či už na zápas alebo na záťaž, ktorá súvisí s daným výkonom. Dá sa to však charakterizovať ako psychologická starostlivosť alebo „support“ tomu športovcovi počas obdobia, s ktorým som s ním v kontakte. To zahŕňa i koučing jeho osobného života, vzťahov a pod.

Kto bol vaším prvým klientom?

Boli to športovci z Dukly Banská Bystrica, napr. skokan do výšky Peter Horák, ktorý počas našej spolupráce skočil osobný rekord 230 cm a bol pravidelným účastníkom majstrovstiev Európy a sveta.

S čím potrebujú športovci najviac pomôcť?

Rozdelil by som to do viacerých okruhov. Jedným z okruhov je, že športovec vníma rozdiel medzi schopnosťou podať výkon a reálnym výkonom, ktorý v zápase podáva. Ďalšou vecou môže byť obava o výsledok alebo zlyhanie, čo býva častým problémom športovcov v našich zemepisných šírkach. Môžu sa vyskytovať problémy s motiváciou, lebo aj športová kariéra je sínusoida – nie vždy sa cítite v top forme, nepodáte určitý výkon a vplyv má aj osobný život z hľadiska prežívania. Laická verejnosť mnohokrát práve tento problém vníma, že niekomu sa nechce. Je to však omnoho komplikovanejšie.

Akým spôsobom treba budovať odvahu a odhodlanie?

Je to zásadný problém, s ktorým sa často stretávam. Ak chcem dodať sebavedomie a budovať odvahu u športovcov, musím ich viesť k tomu, že ak budú robiť svoje „najlepšie“ každý deň, počas každého tréningu, zápasu – majú právo mať sebavedomie či byť odvážni. Takto by to malo vnímať aj ich okolie. Bohužiaľ, u nás sa stáva, že ak výsledok nezodpovedá predstavám, okolie, naopak, poskytuje športovcovi úplne opačnú spätnú väzbu, dáva ho akoby dole. To je však najmenej, čo ten človek potrebuje. Ak sa to opakuje, potom si nemusíme klásť otázku, prečo majú naši športovci problém so sebavedomím. Ja tvrdím, že práve pre to.

Ako sa dá „prebudiť“ rodených lídrov alebo strelcov, ktorí nie sú vo forme?

V takýchto situáciách sa treba vrátiť na začiatok a analyzovať psychológiu lídra alebo strelca. Pretože ak je líderstvo postavené iba na bodoch a tie prestane robiť, je riziko, že jeho sebavedomie padne rýchlo dolu. Pokiaľ pracujem s takýmito športovcami, mojou úlohou je doviesť ich k tomu, aby dokázali nájsť aj iné nosné veci okrem bodov, prípadne vlastnosti, vďaka ktorým sú lídrami. Ak sa nám spoločne podarí, že si to športovec uvedomí, je veľký predpoklad, že ten proces návratu späť bude oveľa rýchlejší, ako keby to bolo iba o náhode.

Ak by si vás zavolali slovenskí futbalisti na EURO 2016, čo by ste im odporúčali?

Je tam dostatok skúsených hráčov, ktorí majú skúsenosti z ťažkých zápasov. Osobne nevidím riziko, že by mali podľahnúť nejakému tlaku. V takomto prípade treba uvažovať takým spôsobom, akým ste premýšľali doteraz – kým ste dosiahli určité úspechy. Myslím si, že realizačný tím slovenskej futbalovej reprezentácie to vníma správne. Ich cieľom nie je iba postup na EURO, chcú aj niečo dokázať.

Spolupracovali ste aj s Kajratom Almaty, keď ich trénoval Vladimír Weiss. Kto vás oslovil a s akým cieľom si vás zavolali

V minulosti som spolupracoval s Borisom Kitkom v rámci vzdelávania mládežníckych trénerov v ŠK Slovan Bratislava a stále spolupracujem a som členom tímu Romana Švantnera. Takže tá voľba, prečo ma oslovili, bola prirodzená. Predtým žiadneho mentálneho kouča nemali, v tomto prípade bolo potrebné pomôcť niektorým hráčom v tíme, ktorí boli „identifikovaní“ ako osoby s nestabilným psychických prežívaním, čo sa negatívne prenášalo do tréningov a zápasov. Išlo o to, aby som našiel príčiny a pomohol im, čo sa nám aj podarilo.

Prečo úradujúci anglický majster Chelsea nedokáže nadviazať na minulosezónne výkony, keď nedošlo ani k zmene trénera, ani k obmene hráčskeho kádra?

Osobne sledujem Josého Mourinha, pretože slúži ako dobrý študijný materiál, čo sa týka koučingu, prezentácie či komunikácie. Je tam niekoľko faktorov. Môže ísť aj o tzv. veci medzi nebom a zemou, ktoré mohli naštartovať pád Chelsea. Mourinho nepreukázal dostatok rešpektu voči rivalom, keď na posezónnej večeri zosmiešnil konkurenčné kluby. Môžete prekročiť pomyselnú hranicu a život vám to vráti, aby ste boli nútení „opäť sa učiť“. Pokiaľ Mourinho dokáže vnímať tieto súvislosti v správnom kontexte, môže aj naďalej o sebe hovoriť ako „The Special One“. V takom prípade môže jeho kariéra napredovať. Nielen toto, ale aj komplex viacerých okolností zohral úlohu, prečo je Chelsea v tabuľke tak nízko.

Ako zo seba podať čo najlepší výkon?

Byť v prítomnosti. Snažím sa ľudí učiť v zmysle „tu a teraz“. Akékoľvek úvahy, napr. o tom, čo ste nestihli, prípadne spoliehanie sa na výborný výkon, odvádzajú človeka od prítomného okamihu. Treba ísť krok za krokom bez toho, aby sme sa obzerali dozadu či príliš dopredu a v tej prítomnej chvíli urobiť veci čo najlepšie. Celý výkon pozostáva z aktuálneho stavu.

Čítajte tiež:

Rozhovor s Martinom Pechovským (27): Unikátne drevené počítače vznikajú aj vďaka zvolenskej univerzite!

Zvolenskí tanečníci to poriadne roztočili. Nabitá šou aj raper s neobvyklým talentom FOTO

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM