Jakub Forgács Rôzne Správy

Klobúk dole pred mladými Zvolenčankami. Zahviezdili na medzinárodnej súťaži

Maturantkám zo zvolenského gymnázia sa podaril obdivuhodný úspech. Pozrite, z čoho dokázali zostrojiť kópiu drahého prístroja!

Ilustračný obrázok k článku Klobúk dole pred mladými Zvolenčankami. Zahviezdili na medzinárodnej súťaži
3
Galéria
Zdroj: R. Veselá a A. Škvareninová

Zvolenčanky Radka Veselá (18) a Andrea Škvareninová (18) sa môžu pochváliť veľkým úspechom. Mladé maturantky z Gymnázia Ľ. Štúra vo Zvolene dokázali so svojím lapačom iónov uspieť na medzinárodnej fyzikálnej súťaži. Rozhodli sme sa ich preto vyspovedať.

Fyzika často nebýva u mladých najobľúbenejším predmetom. Ako je to u vás?

Andrea: Záleží, ako sa na fyziku študenti pozerajú. Fyzika a matematika sa často berú ako nudné čísla, vzorce, teória, no nemusí tomu byť len tak. Mňa na nej bavilo objavovanie toho, ako a prečo veci fungujú.

Podarilo sa vám vytvoriť zaujímavý prístroj. Na čo slúži?

Radka: Náš lapač slúži na zachytávanie častíc – iónov, príp. demonštráciu ich kmitavého pohybu.

Kde sa vôbec zrodil nápad, niečo také zostrojiť?

Andrea: Nápad sa zrodil už v druhom ročníku gymnázia, kedy sme sa zapojili do Stredoškolskej odbornej činnosti. Obe sme boli vždy nadšené pre experimentovanie a skúšanie niečoho nového. Chceli sme urobiť niečo, čo by spájalo záujmy nás oboch. S nápadom prišiel náš profesor fyziky Marek Balážovič, ktorý sa s lapačom iónov stretol počas jeho pobytu v CERNe a hneď nás tým zaujal.

Takéto prístroje asi nie sú vôbec lacné. Z čoho ste ho zostavili vy?

Radka: Práve vysoká cena týchto prístrojov bola pre nás veľkou motiváciou a zároveň výzvou, zostrojiť podobné zariadenie s čo najnižšími nákladmi. Preto celý pozostáva z bežne dostupných pomôcok ako lyžice, krúžok z kľúčov a vybavenia z bežnej učebne fyziky.

So svojím lapačom iónov ste uspeli na medzinárodnej súťaži.

Andrea: Súťaž má názov Particles4U a je organizovaná International Particle Physics Outreach Group v spolupráci s CERNom. V súťaži išlo o vytvorenie nástroja, ktorý demonštruje prítomnosť častíc v našom každodennom živote, čo presne vystihlo náš projekt, lapač iónov. Bola to online súťaž, do ktorej sa mohli zapojiť študenti z celého sveta s ich kreatívnymi nápadmi.

Čím ste podľa vás dokázali zaujať?

Radka: Myslím, že hlavne tým, že tento experiment je dosť netradičný a zaujímavý. Keď vidíte lyžice napojené na dáke káble, človek by neveril, že to vôbec môže fungovať. :)

Za svoj úspech ste sa dočkali aj zaujímavej odmeny. Čo ste vyhrali?

Andrea: Hlavnou cenou bol detektor CosmicPi na meranie kozmického žiarenia a častíc a taktiež aj návšteva a prednáška fyzika na našej škole, ktorá sa bude konať v blízkej dobe.

Ste mladé baby. Čomu sa zvyknete venovať vo svojom voľnom čase?

Andrea: Väčšinu svojho voľného času trávim v spoločnosti kamarátov na horách. V lete sú to rôzne výlety a turistiky, v zime zasa lyžovanie. Keď nie sú naokolo kamaráti, mojím verným spoločníkom je hudba. Okrem toho sa venujem fotografii, štúdiu a výučbe jazykov.

Radka: Svoj voľný čas sa vždy snažím naplno využívať, a to hlavne trávením času s kamarátmi a športovaním. A keď je toho voľného času trochu viac, veľmi rada cestujem, pričom spoznávam nových ľudí a kultúry.

Kde sa vidíte po škole?

Andrea a Radka: Naším najbližším cieľom je momentálne vysoká škola a potom už uvidíme, čo nám život prinesie a akým smerom sa v ňom rozhodneme uberať. :)

Pozrite si v priloženej fotogalérii šikovné maturantky aj s ich lapačom iónov!

V OBRAZOCH: Maturantky zvolenského gymnázia zhotovili kópiu drahého prístroja
3
Galéria
Zdroj: R. Veselá a A. Škvareninová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM