Stanislav Černák Rôzne

Konferencia geriatrických sestier: Vo Zvolene budú hovoriť o zlepšení starostlivosti o seniorov

Prednášky o starostlivosti o ľudí s dekubitmi, inkontinenciou, malnutríciou, Alzheimerovou chorobou, či so sklerózou multiplex budú tvoriť hlavnú náplň IV. Celoslovenskej konferencie geriatrických sestier s medzinárodnou účasťou, ktorá sa uskutoční 21. - 22.júna vo Zvolene.

Ilustračný obrázok k článku Konferencia geriatrických sestier: Vo Zvolene budú hovoriť o zlepšení starostlivosti o seniorov
Zdroj: TASR

„Konferenciu organizuje okrem sekcie sekcia aj Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek a spolupracujú na nej aj Regionálna komora so sídlom vo Zvolene a Nemocnica Zvolen a.s., člen skupiny Agel,“ prezradila predsedníčka sekcie sestier pracujúcich v geriatrii Denisa Šarkoziová.

Až 200 účastníkov

V piatich odborných blokoch odznejú prednášky, ktoré charakterizujú základné zložky inštitucionálnej starostlivosti o seniorov pri zachovaní jej kontinuity. Jadrom celého podujatia však ostávajú pálčivé témy, charakterizujúce zdravotnú, či sociálnu starostlivosť zariadení. Lektori jednotlivých prezentácii priblížia činnosť agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti, Domovov ošetrovateľskej starostlivosti, hospicovú starostlivosť, starostlivosť v zariadeniach sociálnych služieb, ústavnú starostlivosť.

Kongres očakáva aj aktívnu účasť z Českej republiky a avizovanú tému o prevádzke DIOP oddelenia v rámci geriatrického centra v Zlíne. Napriek tomu, že podujatie je venované sestrám pracujúcim v geriatrii, na konferencii sa stretnú lekári, zdravotnícki asistenti a sestry rôznych odborov. Organizátori očakávajú približne 200 účastníkov.

Absencia monitoringu potrieb

V súčasnej dobe často rezonuje téma tzv. oddeľovania a prepojenia zdravotnej a sociálnej starostlivosti, čoho sú dôkazom dilemy pri poskytovaní starostlivosti v domovoch dôchodcov, či v zariadeniach sociálnych služieb. Taktiež absentuje aktívny monitoring potrieb, či problémov seniorov v domácom prostredí.

Podľa Šarkoziovej pragmatickým prístupom zo strany štátu, s dôrazom na zložku prevencie v starostlivosti, by sa výrazným spôsobom znížila záťaž na ústavnú starostlivosť. „A práve demografický vývoj je tým významným činiteľom, ktorý nás núti venovať tejto otázke osobitnú pozornosť,“ upozornila.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM