Kontrolóri sa pozreli na mäso vo Zvolene a okolí: V ktorých zariadeniach našli nedostatky?
Hygienici si koncom apríla a začiatkom mája posvietili na hygienu, označovanie a vysledovateľnosť mäsa na celom Slovensku. Nedostatky našli aj v prevádzkach vo Zvolene a okolí.
Kontrolóri si posvietili spolu na 1040 prevádzok. Až v 28 % z nich boli zistené nedostatky (296). Kontrolóri z RÚVZ udelili 227 blokových pokút v celkovej výške 10 655 eur. Okrem toho ešte uložili 183 opatrení. Medzi nimi likvidácia závadného mäsa, zákaz prípravy a podávania pokrmov z tepelne neopracovaného mäsa alebo okamžité stiahnutie potravín po dátume spotreby.
Najčastejšie zistené nedostatky vo vzťahu k mäsu bolo zmrazovanie mäsa dodané do prevádzky v chladenom stave (25 % prevádzok). U 33 % prevádzok z celkového počtu prevádzok s nedostatkami sa zistilo nedostatočné označovanie, z toho chýbajúce označenie pôvodu mäsa 19 % prevádzok, chýbajúce označenie mäsa v štátnom jazyku u 21 % prevádzok. Medzi častými nedostatkami boli aj chýbajúce označenie dátumu a času otvorenia veľkospotrebiteľského balenia alebo chýbajúce označenie alergénov.
Zoznam prevádzok vo Zvolene a jeho okolí so zistenými nedostatkami podľa ÚVZ SR:
Penzión ALMÁDA, Hať-Podharajch, Zvolen
• potraviny a suroviny po dátume spotreby resp. po dátume minimálnej trvanlivosti vo väčšom množstve
• spoločné skladovanie mrazeného mäsa a mrazeného ovocia
• skladovanie nezlučiteľných druhov v skladoch: v sklade zeleniny a zemiakov uložené hotové pokrmy a to dusená ryža, kapustová polievka, richtárska polievka, pripravené predchádzajúci deň pri vreciach s cibuľou a mrkvou
• chladiace, mraziace zariadenia značne znečistené, s veľkou námrazou
• hrubo znečistený zaplesnetý regál určený na odkladanie kuchynského riadu,
• drevená doska určená na manipuláciu so surovým mäsom položená na hrubo znečistenom stolíku pri varných telesách v kuchyni
• obkladačky, podlaha hrubo znečistená,
• chýbajú kryty na svietidlách
• chýbajú sieťky na oknách
• mrazené mliečne krémy bez označenia dátumu prvého otvorenia
FINE Restaurant, Obchodná 4, Zvolen (Tesco Extra)
• nie je vedená dokumentácia HACCP
• skladovanie mletého bravčového mäsa s neidentifikovaným dátumom uskladnenia,
• v suchom sklade znečistené steny
Reštaurácia Franko, Zvolen
• znečistený strop v príručnom sklade, stropy v celej kuchyni značne znečistené
• schodište vedúce do skladov podlaha značne znečistená, steny stropy tak isto
Reštaurácia Viktória, Zvolen
• zamrazené bravčové kolená zakúpené v čerstvom stave v množstve 3,72 kg, bez označenia,
• zamrazené špekačky bez označenia v množstve 0,6 kg
• zamrazené vákuovo balené kuracie stehná s doporučenou teplotou skladovania +2 – +5oC, v množstve cca 1 kg
Reštaurácia Q, Zvolen Rákoš
• nie je vedená dokumentácia HACCP
• v chladiacom zariadení skladované bravčové karé o hmotnosti 3,6 kg po dátume spotreby
Reštaurácia U suseda, Zvolenská Slatina
• nie je vedená dokumentácia o vstupnej kontrole
• zamrazené mleté bravčové mäso po dátume spotreby
• v časti hrubej prípravy koreňovej zeleniny a zemiakov stena značne znečistená, zaplesnetá
Domov sociálnych služieb, Pionierska 850/13, Detva
• zamrazené vákuovo balené hovädzie predné, po dátume spotreby
Reštaurácia Pivnica pri studni, Detva
• zamrazená naporcovaná bravčová panenka bez označenia
• nie je vedená dokumentácia pri preberaní surovín
Reštaurácia Centrum, Hriňová
• spoločné skladovanie nezlučiteľných druhov potravín ryby, hydina, zelenina
• zamrazené väčšie množstvo bravčového mäsa cca 20 kg bez označenia
• zamrazené vákuovo balené mäso po dátume spotreby
Motorest Tranzit, Anna Kutlaková, Hontianske Nemce
• nie je vedená dokumentácia o vstupnej kontrole
• nedostatočná prevádzková hygiena: Znečistené steny, poškodený povrch regálov, v sklade pavučiny
Zdroj: ÚVZ SR
Foto: ilustračné