Jakub Forgács Správy

Koronavírus: Krízový štáb mesta Zvolen pritvrdil: Prijal ďalšie opatrenia

Zatvorené bude Informačné centrum, obmedzená mestská hromadná doprava, k obmedzenejšiemu režimu prechádza aj pracovisko prvého kontaktu na mestskom úrade.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus: Krízový štáb mesta Zvolen pritvrdil: Prijal ďalšie opatrenia
23
Galéria
Zdroj: TASR

Krízový štáb mesta Zvolen pritvrdzuje opatrenia. Jeho členovia rokovali aj v piatok dopoludnia, výsledkom sú ďalšie opatrenia na zamedzenie možného šírenia koronavírusu v meste. Zatvorené bude Informačné centrum, obmedzená mestská hromadná doprava, k obmedzenejšiemu režimu prechádza aj pracovisko prvého kontaktu na mestskom úrade. Niektoré opatrenia budú zavedené ihneď, iné nadobudnú platnosť od pondelka. Informoval o tom Martin Svatuška, referent pre styk s verejnosťou Mesta Zvolen.

Iba súrne záležitosti

„Predovšetkým reagujeme na plošné obmedzenie času práce klientskych centier, ktoré ústredný krízový štáb stanovil na tri hodiny denne. U nás tak bude pracovisko prvého kontaktu otvorené v pondelok od 12:30 do 15:30, v stredu od 13:30 do 16:30, v utorok, vo štvrtok a v piatok medzi 9:00 a 12:00. Mimo týchto hodín budú môcť Zvolenčania volať na pracovisko prvého kontaktu samozrejme v hodinách, na ktoré boli zvyknutí,“ informovala primátorka mesta Zvolen Lenka Balkovičová.

Naďalej platí predchádzajúce opatrenie, podľa ktorého aj počas spomenutých troch hodín zamestnanci osobne vybavia iba súrne a odôvodnené záležitosti. „Pri všetkom ostatnom sa na nás Zvolenčania môžu obrátiť telefonicky alebo prostredníctvom e-mailovej pošty,“ dodala Balkovičová. Odlišným prípadom je Informačné centrum mesta Zvolen sídliace v budove Starej radnice. Keďže je často navštevované verejnosťou a to aj z radov zahraničných návštevníkov, z preventívnych dôvodov mesto pristúpilo k jeho uzatvoreniu. Informácie však ktokoľvek veľmi rýchlo a ľahko získa po telefóne.

MHD v prázdninovom režime

Opatrenia sa dotknú aj cestovania v MHD. Dopravca potvrdil, že zabezpečuje rozsiahlejšiu dezinfekciu autobusov, novinkou je, že od pondelka budú premávať v tzv. prázdninovom režime. „Je potrebné obmedziť osobný kontakt viacerých jednotlivcov v uzavretých priestoroch, preto sme pristúpili aj k takémuto opatreniu. Chceme ním chrániť Zvolenčanov a návštevníkov mesta pred rizikom možnej nákazy,“ uviedla ďalej Balkovičová

Štáb ďalej odporučil presunutie najbližšieho rokovania mestskej rady, a tiež dočasné zrušenie rokovaní odborných komisií mestského zastupiteľstva. Nejasné zatiaľ ostáva rokovanie mestského zastupiteľstva naplánované na koniec marca. „Budeme pozorne sledovať situáciu a následne sa rozhodneme, či bude rokovanie zvolané. Poslancom aj verejnosti to samozrejme vopred oznámime.“ okomentovala primátorka aktuálnu situáciu vo zvolenskej sa­mospráve.

Nastane problém s deťmi?

Po tom, čo boli v piatok zavreté školy a škôlky, môže podľa primátorky vyvstať problém. „Je prirodzené, že deti sú nepodsedné a chcú ísť von, žiadam však rodičov, aby boli obozretní. Nemalo by sa stávať, že sa deti spolu hrávajú vo veľkých skupinách na detských ihriskách – riziko možnej nákazy sa týmto spôsobom pochopiteľne zvyšuje.“ Mesto rovnako požiadalo páry, ktoré majú v najbližších dňoch naplánovaný sobáš, aby zvážili jeho presunutie na iný termín. V prípade pohrebov zase vyzvalo pozostalých, aby sa ich zúčastňovala iba najbližšia rodina.

„Situácia je síce vážna, som si však istá, že ak naši obyvatelia budú dodržiavať odporúčania odborníkov či krízových štábov, zvládneme to,“ dodala zvolenská primátorka.

Foto: ilustračné

Slovensko sa pripravuje na koronavírus
23
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM