Stanislav Černák Rôzne

Kosenie trávnatých plôch vo Zvolene: Ide pomalšie ako vlani

Vo Zvolene prebieha v týchto dňoch kosenie na sídliskách. Momentálne sa dokončuje kosba na Sekieri, potom je na rade sídlisko Západ. Okrem kosenia sa tráva už aj zbiera, aby v tomto počasí nezhnila.

Ilustračný obrázok k článku Kosenie trávnatých plôch vo Zvolene: Ide pomalšie ako vlani
Foto: Stanislav Černák

Vždy na konci apríla alebo mája začína firma, ktorá vyhrala súťaž kosiť trávnaté plochy vo Zvolene. „Zvyčajne sa začína kosiť okolo 1. mája, niekedy je to však aj koncom apríla, záleží aká bola zima,“ povedala Libuše Murínová z Oddelenia životného prostredia a dopravy mesta Zvolen a pokračovala, „celé kosenie sa riadi podľa toho, kde a ako tráva rastie. Za tie roky to máme už trošku odskúšané. Na niektorom sídlisku rastie tráva pomalšie, na inom zas rýchlejšie.“

Najskôr mestské časti až potom sídliská

Mesto viac menej vždy začne s kosením v Centrálnej mestskej zóne, kosí vstupy do mesta a okolie Autobusovej stanice. „Potom prechádzame na sídliská. Začína sa na Balkáne, potom nasleduje Podborová, Zlatý Potok. Odtiaľ idú kosci kosiť Sekier, Lipovec a Môťovú a na záver ostane sídlisko Západ. Väčšinou sa kosba končí práve na Západe, pretože tam sú tie trávnaté plochy dosť atakované od detí a áut a nerastie tam tráva až tak rýchlo. Každý rok je však trošku inakší, takže to musíme trochu korigovať. V tomto roku je poradie takéto,“ prezradila Murínová.

V týchto dňoch sa dokončuje kosba na Sekieri, odkiaľ sa kosci presunú na Západ. Po dokončení prác na Západe sa hneď nabehne na druhú tohtoročnú kosbu. Kosenie ide v tomto roku však trochu pomalšie. „Tráva momentálne už prerástla, tak na Sekieri sme začali popri kosení aj priamo so zberom a dohrabávaním trávy. Toto všetko zdržuje pracovníkov od toho, aby to prebiehalo rýchlejšie, ale bohužiaľ sa to inak nedá spraviť. Hrabanie pokosenej trávy a jej zber sa už musí robiť, pretože v tomto počasí by hnila,“ ochotne vysvetlila pre Zvolen 24 Libuše Murínová.

Tento rok komplikuje počasie. Vlani to bolo všetko inak. „Celý vlaňajší máj bol suchý, nepršalo, ani tá tráva toľko nerástla. A kosenie nebolo komplikované,“ nechala sa počuť pracovníčka Oddelenia životného prostredia a dopravy mesta Zvolen.

Rozpočet na údržbu zelene je viac ako 300 tisíc eur

Kosenie realizuje pre mesto Zvolen súkromná firma, ktorá pred dvomi rokmi vyhrala súťaž. Rozpočet mesta pre údržbu zelene je na tento rok 346 tisíc eur. „Táto suma sa samozrejme nevzťahuje len na samotné kosenie. Do údržby zelene patria aj výruby a ošetrovanie drevín, rezy drevín, rezy kríkov, výsadba kvetinových záhonov, patrí do toho aj náhradná výsadba za vyrúbané dreviny, patrí do toho aj údržba a detské ihriská, parkové lavičky a podobne,“ objasnila Murínová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM