Jakub Forgács Samospráva

Kotleba sa ukázal na prestížnej štátnej akcii: Hlava štátu ho pozvala na udeľovanie vysokých vyznamenaní

Z rúk prezidenta SR Ivana Gašparoviča si pri príležitosti 21. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky prevzalo štátne vyznamenania 16 osobností zo spoločenského života. Medzi pozvanými hosťami nechýbal ani nový župan Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba.

Ilustračný obrázok k článku Kotleba sa ukázal na prestížnej štátnej akcii: Hlava štátu ho pozvala na udeľovanie vysokých vyznamenaní
Zdroj: TASR

Banskobystrický župan Marian Kotleba sa v utorok na Bratislavskom hrade medzi pozvanými hosťami pozeral, ako prezident Ivan Gašparovič udeľuje vysoké štátne vyznamenania. Informoval o tom denník Sme. Predsedovia samosprávnych krajov patria medzi vybraných hostí. Pre súčasného prezidenta Slovenskej republiky to bola posledná príležitosť predstaviť výber ocenených.

Vyznamenania pre 16 osobností

V Rytierskej sieni Bratislavského hradu odovzdával prezident Rad Bieleho dvojkríža II. a III. triedy, Rad Ľudovíta Štúra II. a III. triedy, Pribinov kríž I. a II. triedy a Medailu prezidenta SR. Na udeľovaní sa zúčastnili členovia vlády, Národnej rady SR, šéfovia samosprávnych krajov či diplomati.

Udeľovanie vyznamenaní, najmä štátnych, je významnou formou uznania zásluh občanov SR aj iných štátov. Ide o morálne a spoločenské ocenenie vynikajúcich jednotlivcov, výnimočne aj vojenských útvarov a vojenských zväzkov, ktoré majú zástavu. Právo udeľovať štátne vyznamenania patrí k tradičným kompetenciám hláv štátov. Štátne vyznamenania sú rady (vyššie) a kríže (nižšie). Prezident udeľuje aj Rad Andreja Hlinku, Kríž Milana Rastislava Štefánika a Medailu prezidenta SR.

Prekvapivý víťaz župných volieb

Marian Kotleba z ĽS Naše Slovensko ešte v novembri 2013 prekvapujúco postúpil do 2. kola volieb do VÚC, v ktorom sa stretol s vtedajším županom Vladimírom Maňkom. Ten kandidoval za koalíciu SMER-SD, KDH. Kotlebovi sa nakoniec podarilo získať kreslo župana a 20. decembra 2013 zložil svoj sľub.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM