Jakub Forgács Rôzne Správy

Krásne spojenie Čechov so Slovákmi. Vo Zvolene odštartuje špeciálny týždeň

Kedysi boli naše krajiny jednou a teraz sa opäť spoja. Pozrite, čo všetko prinesie Týždeň česko-slovenskej vzájomnosti pod Pustým hradom!

Ilustračný obrázok k článku Krásne spojenie Čechov so Slovákmi. Vo Zvolene odštartuje špeciálny týždeň
Foto: Peter Braciník

Vystúpenia bábkových divadiel, besedy, autorské prezentácie, výstavy a prednášky budú náplňou 12. Týždňa česko–slovenskej vzájomnosti v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra (KKĽŠ) vo Zvolene. Podujatie sa uskutoční v dňoch 17. – 21. októbra.

Čítajte tiež: Diela maliara svetového významu. Nadšenci umenia si vo Zvolene prídu na svoje

Týždeň česko–slovenskej vzájomnosti už v týchto dňoch predznamenáva výstava Iná skutočnosť – Úvod do diela, ktorá približuje život a dielo významného českého výtvarníka svetového významu Františka Kupku. Návštevníci si ju môžu pozrieť do 28. októbra.

V knižnici sa počas celého týždňa uskutočnia hlasné čítania a besedy pre žiakov základných škôl o príbuznosti slovenského a českého jazyka pod spoločným názvom Rozprávky sú pohádky. Okrem toho bude v študovni a čitárni knižnice prezentácia knihy pre deti českého autora Jiřího Tepera Riekanky z peria, bábkové predstavenie Gašparko a princezná a Cirkus Kus Kus v podaní Divadla DAMM z Prahy, výstava ilustrácií Maľované rozprávky ku knihám českej autorky Marky Míkovej a beseda s ňou.

Vo štvrtok 20. októbra bude v Starej radnici vo Zvolene Most podopretý veršami – stretnutie s Jozefom Leikertom a jeho poéziou v českých prekladoch spojené s uvedením jeho novej knihy Pavučina bytí. Knihu bude „krstiť“ veľvyslankyňa Českej republiky na Slovensku Livia Klausová. Na záver, v piatok 21. októbra, sa v študovni a čitárni uskutočnia Prednášky o Božene Němcovej a Karolovi IV.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj krásy Zvolena zachytené mladým fotografom!

Čítajte tiež: Marína zo Zvolena oslávi krásne jubileum. Folklórny súbor chystá veľké oslavy

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM