Eva Drugdová Rôzne Správy

Krásne zážitky zo sedadla bicykla. Podrobný PREHĽAD cyklotrás v okolí Zvolena

Teplé počasie využívajú mnohé rodiny na výlety do prírody a spoznávanie okolia. Ponúkame vám prehľad cyklotrás v blízkosti Zvolena, medzi ktorými nájdete aj tie menej náročné.

Ilustračný obrázok k článku Krásne zážitky zo sedadla bicykla. Podrobný PREHĽAD cyklotrás v okolí Zvolena
7
Galéria
Zdroj: TASR

Ak neradi vysedávate doma, istotne plánujete, ako by ste mohli stráviť slnečné dni. Mnohí si vyberajú rôzne výlety po Slovensku autom. Spoznávať svoje okolie a zažiť príjemný deň sa však dá aj na bicykli. No a navyše urobíte niečo pre svoje zdravie, keďže budete neustále v pohybe. Ponúkame vám prehľad niekoľkých cyklotrás v okolí Zvolena, medzi ktorými nájdete aj nenáročné. Tie sú vhodné na príjemne strávené dni pre rodiny s deťmi.

Rodinné výlety

Obľúbená trasa pre rodiny s deťmi je medzi Zvolenom a Banskou Bystricou. Je to nenáročná cyklotrasa, ktorá má dĺžku 21 kilometrov a vedie popri Hrone cez Sliač, Veľkú Lúku, Hronsek a Vlkanovú. Počas výletu sa samozrejme môžete pristaviť v obci Hronsek a pozrieť si drevený kostolík či zvonicu, ktorý je zapísaný v zozname svetového dedičstva UNESCO. V tejto obci môžete nájsť aj ďalšie pozoruhodnosti ako barokový kaštieľ, dvestoročnú lipu a vodný hrad. A máte za sebou pekný výlet, počas ktorého sa dozviete aj niečo nové.

Ak sa vyberiete na výlet s menšími deťmi, bude vám stačiť aj kratšia trasa, ktorá vedie po cyklochodníku na Sliač. Obľubujú ju nenároční cyklisti a ak sa na ňu vyberiete, zažijete príjemné popoludnie. Na Sliači si môžete oddýchnuť, občerstviť sa a deti nechať vybehať v kúpeľnom areáli či pohrať sa pri prameňoch.

Krátky prímestský okruh okolo vrchu Veľká Stráž stojí tiež za zmienku. Hoci je trasa dlhá len štyri kilometre, nebude vhodná úplne pre každého. Je stredne náročná a trošku si aj zašliapete. Začína na sídlisku Západ pokračuje okolo vrchu Veľká Stráž a končí opäť na sídlisku Západ. Tam si po jazde môžete dať drink na niektorej z letných terás.

Samozrejme, pre príležitostných cyklistov bude zaujímavá aj trasa okolo Môťovskej priehrady. Trasa začína na hrádzi, ktorá je určená najmä pre chodcov a tiahne sa pozdĺž brehu až na Slatinku. Priehradu možno obísť, prejsť cez most ponad rieku Slatinka a vrátiť sa späť na hrádzu. Máte za sebou pekný výlet a v krásnej prírode si navyše dobre oddýchnete.

Zvolenský trojlístok

Zvolenský trojlístok je jednou z najznámejších cyklotrás v okolí Zvolena a je vhodný pre ozajstných cyklistov, keďže dĺžka cyklotrasy je až 100 kilometrov. Začína sa na sídlisku Sekier, pri vodnej nádrži Môťová a ďalej vedie cez Slatinku, Lukové, Sliač, Kováčovú, Dolnú Porubu, Turovú, Budču, Ostrú Lúku, Horné Breziny, Dobrú Nivu, Podzámčok, Kráľovú a späť na Sekier. Pri spoznávaní okolia si okrem toho môžete spraviť zastávky a pozrieť Turovský vodopád, Dobronivský hrad či iné pamätihodnosti.

Pozornosť si zaslúži aj sieť cyklotrás v okolí Pustého hradu. Trasa je síce dlhá len sedem kilometrov, ale je značne náročná. Východiskový bod sa nachádza pri zimnom štadióne a pokračuje sa cez Červený medokýš až na Pustý hrad. Tam si môžete oddýchnuť a pokochať sa výhľadom na Zvolen, prípadne posilniť medokýšom, ktorý ste si mohli po ceste nabrať.

Niečo náročnejšie

Náročnejšiu trasu predstavuje Rudohorská cyklomagistrála. Je to značená cyklotrasa, ktorá spája Lieskovec s Látkami. Prostredníctvom tejto cyklotrasy je možné napojiť sa na sieť viac ako 400 km značených cyklotrás v okolí Poľany. Východisko je v obci Lieskovec, ktorá sa nachádza asi dva kilometre od Zvolena. Potom trasa vedie cez Zolnú, Hradnú, Dúbravy, Kostolnú, Detvu, Skliarovo, Hriňovú, Detviansku Hutu až do cieľa – obec Látky. Dĺžka tejto trasy je 47 km, má strednú náročnosť a je určená pre cestné, trekingové i horské bicykle.

Okruh okolo Poľany je jednou z najznámejších cyklotrás v Podpoľaní. Cyklotrasa prechádza cez malebný kraj a chránenú oblasť Poľana, kde sa môžete pokochať prekrásnou prírodou. Natrafíte na miesta, v ktorých sa akoby zastavil čas a máte pocit, že sa nachádzate na samotnom konci sveta. Cyklotrasa začína a aj konči v Detve, dá sa ale absolvovať už zo Zvolena. Dlhá je asi 135 kilometrov a keďže prechádza horským terénom je ozaj náročná. Cez Očovú a Dúbravy sa dostanete do Detvy, odkiaľ trasa pokračuje cez Hriňovú, Detviansku Hutu , Látky, Biele vody, Lom nad Rimavicou, Sihlu, Hrončok, Tri Vody, Chatu pod Hrbom, Strelníky, Povrazník, Sedlo, Martinovu dolina, Ponickú Hutu, Čačín až po Hrochoť. Odtiaľ sa môžete vybrať naspäť do Zvolena.

V priloženej galérii si môžete pozrieť obľúbenú rodinnú cyklotrasu!

Obľúbená cyklotrasa Zvolen - Sliač
7
Galéria
Foto: Barbora Hermanová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM