Martin Károly Kultúra

Kremnické GAGY oslávia 30 rokov

Návštevníkov tohtoročných Kremnických Gagov, čaká podľa organizátorov to najlepšie zo slovenského ale i európskeho humoru. Festival začína už vo štvrtok 26. augusta. Trvať bude do nedele.

Festival vznikol z nadšenia amatérskych divadelníkov na začiatku 80-tych rokov a prežil aj napriek jeho potláčaniu bývalým režimom i mnohým neprajníkom po nežnej revolúcii. V posledných piatich rokoch výrazne zvýšil svoju umeleckú kvalitu a rozšíril svoj dramaturgický záber aj do zahraničia, čím získal prívlastok Európsky. Na 30. ročník prijali pozvanie všetci najlepší slovenskí humoristi, satirici a recesisti z rôznych umeleckých žánrov. Okrem našich špičkových divadelníkov, hudobníkov, literátov, recitátorov, tanečníkov a karikaturistov nebudú chýbať ani významní umelci z Českej republiky a ďalších siedmich krajín Európy a Izraela.

S najnovšími inscenáciami sa predstavia známe bratislavské divadlá** GUNAGU, LUDUS** a** Radošinské naivné divadlo, Túlavé divadlo z Trnavy, TEATRO TATRO i Staré divadlo** z Nitry a domáce Kremnické divadlo v podzemí. O dobrú atmosféru sa postarajú temperamentné hudobné skupiny Cimbali band a Flare beas band z Maďarska, talianski muzikanti Anonima Nuvolari z Portugalska a Balkansambel zo Slovenska. Zárukou zábavy sú aj slovenské recesistické skupiny Pii jem & Matelko & Malevil, Hudba z Marsu a ekologický underground** Sto múch. Pre „fanjšmekrov“ zahrajú značkové formácie Vlado Vizár Revival & Traditional jazz band a Oskra Rózsa Partnership Unlimited. Deti prídu zabaviť študenti Bábkarskej katedry VŠMU z Bratislavy, Bábkové divadlo na rázcestí z Banskej Bystrice, Tomáš Plaszky z Košíc, Divadlo PIKI z Pezinka, Vranovské chodúľové divadlo a tradičný ľudový bábkar János Palyi** z Maďarska. Vystavovať budú siedmi špičkoví karikaturisti z Rakúska, Maďarska, Poľska, Bulharska, Českej republiky a Slovenska. Humor vo folklórnom tanci predvedú skúsení a vrtkí Všetecníci z Bratislavy. V programe IMPRO-KARIKATÚRA budú naživo kresliť renomovaní slovenskí karikaturisti Jano Valter, Fero Jablonovský, Ivan Popovič, Fedor Vico a Martin Šútovec. Zahraniční výtvarníci ukážu svoju pohotovosť v kreslení pod názvom AKO SA VIDÍME. V retro-blokoch sa pripomenú známe zábavné kapely MLOCI, Vrbovskí víťazi, LOJZO a Funny Fellows. Pridá sa aj pesničkár Peter Janků. Rasťo Piško, Jano Snopko, Miro Noga a** Števo Skrúcaný** oprášia APROPO PO 10 ROKOCH špeciálne pre Gagy. Mímovia a klauni Miroslav Kasprzyk a Adrián Ohrádka urobia ukážkový prierez svojimi staršími i novšími etudami a rozlúčkovú exhibíciu legendárnej súťaže „Pohár improvizácie“ predvedú jeho bývalí finalisti.

Veľmi kvalitné umelecké produkcie privezú vybraní zahraniční hostia. Najpopulárnejší poľský mím a držiteľ niekoľkých medzinárodných ocenení IRENEUSZ KROSNY ukáže najlepšie etudy zo svojho zábavného repertoáru v programe THE BEST OF, nemecké divadlo LA COMÉDIE DES MASQUES uvedie vynikajúcu one-man show** BORIS BRONSKI, klaun HILTON HILTOFF zo Španielska očarí a zabaví svojou pouličnou groteskou RÁDIO SALMONELA a cirkusovým majstrovstvom ohúria aj dvaja talianski pouliční žongléri I CIRCONDATI. Bonbónikom festivalu bude izraelský ISH Theater s bravúrnou komédiou v talianskom štýle **ODYSSEUS CHAOTICUS, ktorá žne úspechy po celom svete. Všetky zahraničné produkcie sú prevažne nonverbálne a veľmi ľahko zrozumiteľné pre každého návštevníka. Viaceré sa budú aj reprízovať.

Českú republiku zastupujú dve vynikajúce predstavenia: CAFÉ TEATR Černá Labuť Praha uvedie Štepkovo SLOVENSKOČESKÉ TANGO v hlavnej úlohe so Zuzanou Kronerovou a brnianske Divadlo Bola Polívku vyslalo do Kremnice svoj atraktívny ženský súbor MALÉ(h)RY s úspešnou komédiou NEBE?

K vrcholom festivalu budú patriť aj produkcie Štúdia L+S z Bratislavy NA FAŠÍRKY MI NESIAHAJ s Milanom Lasicom a Milanom Kňažkom, populárna PARTIČKA a špeciálny komponovaný program ANATÓMIA GAGU s Elenou Vacvalovou a všetkými (ex)prezidentmi Akadémie humoru.

Na festivale bude mať svoju stálu scénu aj Slovenský rozhlas (klub Labyrint). Uvedie svoje špeciálne programy, bude nahrávať i naživo vysielať. Za pozornosť stoja nielen Hudobné humoresky, živá nahrávka rozhlasovej hry ĎURI and ĽUBI a tiež spomienkového programu GAGY s Milanom Markovičom a Tomášom Janovicom, ale najmä literárny Salón humoru V4, do ktorého prijali pozvanie slovenský prozaik, esejista a prekladateľ Pavel Vilikovský, poľský prozaik a esejista Jerzy Franczak, maďarský básnik, novinár, kritik a prozaik Endre Kukorelly a českú literatúru bude zastupovať exilový spisovateľ, herec a bábkoherec Ivan Kraus (brat Jana Krausa). V Labyrinte bude aj komponovaný program zostavený z umeleckých prednesov nominovaných recitátorov. Ilustrovanie básničiek v priamom prenose ukážu aj Daniela Kapitáňová & Fero Jablonovský z Bratislavy.

Atmosféru budú dopĺňať aj viaceré sprievodné programy. Výtvarná dielňa BÁBKARENIE pre deti, projekcie na hradbách pod názvom NOČNÉ VIDENIE pre priaznivcov animovaného filmu a grotesiek a k dispozícii bude takmer non-stop aj úspešne sa rozširujúca expozícia Múzea Gýča.

V priebehu štyroch dní a troch nocí vystúpi na 13 interiérových a exteriérových pódiách v centre mesta Kremnica viac ako 300 umelcov v rekordných 92 produkciách, z ktorých presná polovica je bez výberu vstupného. V uličke slávnych nosov budú odhalené aj umelecké plastiky dvom významným slovenským umelcom: kremnickému satirikovi Ľudovi Tatranovi (autor Pavel Karoly) a slávnemu slovenskému hercovi a komikovi Jozefovi Kronerovi (autorka Mária Podaufová).

Členovia medzinárodnej Akadémia humoru budú počas festivalu sledovať a hodnotiť nominované produkcie. Tým najlepším v šiestich kategóriách odovzdajú prestížnu cenu Zlatý gunár. Zlatého gunára dostane aj laureát ceny Stana Radiča – za objav roka. Naopak, anticenu Trafenú hus udelí Akadémia humoru „za niečo, nad čím aj humoristom rozum zastane“. Festival sa skončí slávnostným udeľovaním cien v nedeľu 29. augusta podvečer. HRT EKG´2010

[color=#ff0000]­Program Kremnických GAGOV: [/color] http://www.gagy.eu/program

Kremnické GAGY oslávia 30 rokov
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM