Tomas Gemza Rôzne

KRUPINA: Nábytkáreň Lind Mobler zmenila majiteľa

Krupinský výrobca čalúneného nábytku Lind Mobler Slovakia, ktorý je v meste jedným z najväčších zamestnávateľov, zmenil majiteľa. Pôvodne dánsky vlastník predal firmu nemeckej spoločnosti 3 C Verwaltungs.

„Cieľom súčasných majiteľov je rozšíriť portfólio vlastnej výroby. Zámerom je tiež etablovať sa s našimi výrobkami v Škandinávii,“ povedala TASR konateľka spoločnosti Mária Kolníková.
Nemecká spoločnosť, ktorá okrem vlastnej výroby nábytku s ním aj obchoduje, už niekoľko rokov spolupracuje s vybranými nábytkárskymi firmami na Slovensku. „Skúsenosti so slovenskými výrobcami a tunajším trhom sú pre nás výhodou,“ podotkla.
Slovenská dcéra dánskej skupiny Lind Forniture bola založená v roku 2000 s cieľom zlepšenia postavenia skupiny na európskom trhu. Svoj závod v Krupine vybudovali vtedy na asi 24.000 m2 plochy. Hlavnou činnosťou skupiny bola výroba sedacích súprav. Pri nich chce ostať aj súčasný vlastník. Zachovať a podľa možnosti ešte rozšíriť chce aj zamestnanosť.
Spoločnosť, ktorá 90 % výroby exportuje v čase rozvoja zamestnávala viac ako 500 ľudí. Po vypuknutí hospodárskej krízy však prišla o svojho najväčšieho odberateľa, spoločnosť IKEA. Firma potom postupne prepustila viac ako 300 ľudí.
Spoločnosť na konci uplynulého roku zamestnávala asi 200 ľudí. „Za prvé dva mesiace tohto roku sme už ale prijali asi 30 nových zamestnancov,“ pripomenula konateľka. V prípade dobrého výhľadu predaja by sa zamestnanosť mohla do konca roka ešte zvýšiť.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM