Jana Mlynarova Rôzne

Krupina obnoví námestie z eurofondov

Mesto získalo z eurofondov na obnovu námestia 1,33 milióna eur

Mesto Krupina už na budúci rok začne s obnovou svojho Svätotrojičného námestia. Na jeho rekonštrukciu získalo v týchto dňoch z eurofondov nenávratné finančné prostriedky vo výške takmer 1,33 milióna eur (40 miliónov Sk).
Rekonštrukcia námestia bude pozostávať z obnovy ciest, chodníkov, zelene. Jej súčasťou bude aj výmena podzemných rozvodov vody, elektriny a rekonštrukcia kanalizácie.
Keďže je Krupina niekdajším významným stredovekým sídlom s kráľovskými výsadami, projektanti nového námestia počítali aj s umiestnením niektorých historických prvkov, ktoré kedysi mesto charakterizovali.
Krupina bola v stredoveku známa napríklad procesmi s čarodejnicami a z mesta pochádza aj posledný záznam o upálení troch „bosoriek“ z roku 1741. Aj táto temnejšia stránka histórie by mala byť prostredníctvom niektorých nových prvkov na vynovenom námestí pripomenutá. Mal by sa tiež zrekonštruovať morový stĺp.
Zrekonštruované centrálne námestie by mal charakterizovať predovšetkým kameň. Podľa primátora Radoslava Vazana Krupina má dlhú kamenársku tradíciu. Tento prírodný prvok je súčasne materiálom, ktorý najlepšie odoláva poveternostným vplyvom. Celú plochu námestia by mal vkusne dopĺňať nový mobiliár.

zdroj:TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM