Správy Samospráva

Kto preberie dopravu v Banskobystrickom kraji? Lunter hovorí o transparentnej súťaži

Celú zákazku na dopravcov, ktorej predpokladaná hodnota presahuje 420 miliónov eur bez DPH, rozdelili na desať častí, aby sa mohli zapojiť aj menší dopravcovia.

Ilustračný obrázok k článku Kto preberie dopravu v Banskobystrickom kraji? Lunter hovorí o transparentnej súťaži
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v týchto dňoch oznámilo, že už nevidí zmysel v pokračovaní súdneho sporu so Slovenskou autobusovou dopravou (SAD) Zvolen o platnosť dodatku k zmluve o verejnej doprave, ktorý uzavrelo ešte bývalé vedenie. Svoju pozornosť presúva na verejné obstarávanie na dopravcov, s ktorými plánuje najneskôr v priebehu budúceho roka uzavrieť novú zmluvu na desať rokov. Tá by mala začať platiť od 1. januára 2024.

So sankciami

„Nová zmluva je postavená tak, že víťazní dopravcovia budú povinní akceptovať prechod do integrovaného dopravného systému v tarifnej, prepravnej i technologickej oblasti. Budú povinní poskytovať kraju presné a overiteľné údaje o počte prepravených cestujúcich a najazdených kilometrov. Za neplnenie zmluvných podmienok v nej budú stanovené sankcie,“ zdôraznil riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý.

Celú zákazku na dopravcov, ktorej predpokladaná hodnota presahuje 420 miliónov eur bez DPH, rozdelili na desať častí, aby sa mohli zapojiť aj menší dopravcovia, ktorí nemajú dostatočné kapacity na obslúženie celého územia BBSK.

„Vytvorili sme podmienky transparentnej a širokej súťaže, ktorá nediskriminuje ani malých podnikateľov. Na trhové konzultácie i prihlasovanie sme vyhradili dostatočný čas a veríme, že po úspešnom podpise zmluvy alebo zmlúv bude naša cesta ku kvalitnej a integrovanej verejnej doprave rýchla a v prospech cestujúcich,“ reagoval predseda BBSK Ján Lunter.

Viac o spore BBSK s dopravcami sa dočítate na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM