Správy

Ľady sa pohli: Štát spustil tender na úsek R2 Kriváň - Mýtna

Súťaž na zhotoviteľa úseku rýchlostnej cesty R2 od Kriváňa v Detvianskom okrese po Mýtnu v Lučeneckom okrese spustil štát v pondelok 2. júla o 10.00 h v obci Mýtna.

Ilustračný obrázok k článku Ľady sa pohli: Štát spustil tender na úsek R2 Kriváň - Mýtna
Zdroj: TASR

Prvú súťaž na zhotoviteľa stavby rýchlostnej komunikácie, pri ktorej nebude už rozhodujúcim kritériom cena, ale percentuálne sa budú hodnotiť aj ďalšie tri – kvalita tímu odborníkov, ktorí sa budú na stavbe podieľať, náklady na prevádzku cesty a tiež environmentálne hľadisko, vyhlásila v pondelok Národná diaľničná spoločnosť (NDS). Týka sa výstavby úseku R2 medzi obcami Kriváň a Mýtna.

Kvalita pred cenou

„Kritérium ceny už nemôže byť pre nás rozhodujúce, musíme prihliadať najmä na kvalitu a tiež na environmentálne záťaže, ktoré nám stavba a prevádzka cesty prinesie,“ povedal pri príležitosti vyhlásenia súťaže minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek. Takto by chceli už postupovať aj pri ďalších súťažiach, ktoré pripravujú.

Návrh multikriteriálneho hodnotenia pripravila NDS na základe skúseností iných európskych krajín. Takéto hodnotenia ponúk patria k bežnej praxi v krajinách EÚ, uprednostňuje ich Európska komisia a agentúra Jaspers, ako aj Úrad pre verejné obstarávanie.

Predpokladaná hodnota zákazky predstavuje 234,08 milióna eur. Dĺžka úseku je 9,1 km, z toho viac ako päť kilometrov pôjde mostmi a estakádami. Motoristi po dostavbe úsekov R2 Kriváň – Mýtna a Mýtna – Lovinobaňa, ktorý sa aktuálne obstaráva, získajú viac ako 40 km súvislej cesty v smere od Zvolena po Lučenec.

Ukončenie vyhodnotenia a podpísanie zmluvy s dodávateľom sa predpokladá v prvom štvrťroku 2019 a následne aj začiatok stavby. Dokončenie je naplánované následne o štyri roky.

Odbremení obce

Podľa starostu Mýtnej Pavla Greksu, štátna cesta, ktorá prechádza dnes obcou, je zaťažená 13-tisíc autami denne. „Rýchlostná cesta je pre nás to najdôležitejšie, čo dnes potrebujeme,“ pripomenul.

Prítomný bol aj podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár, ktorý vyjadril presvedčenie, že v najbližšom čase sa spustí obstarávanie viacerých úsekov rýchlostných ciest v južnej časti Slovenska a aj ich rýchla realizácia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM