Jakub Forgács Rôzne Správy

Láka vás otužovanie? V okolí Zvolena možnosti sú, ale pozor na pravidlá!

Otužovanie je rozhodne jednou z možností, ako stimulovať svoj fyzický a zlepšiť psychický imunitný systém. Pokiaľ vám už nestačí iba v sprche, vo vani či na záhrade, dajte na rady odborníka.

Ilustračný obrázok k článku Láka vás otužovanie? V okolí Zvolena možnosti sú, ale pozor na pravidlá!
7
Galéria
Zdroj: Slovenské Ľadové Medvede Banská Bystrica - Zvolen

V súčasnosti sa stalo otužovanie v prírode veľkou módou a do hôr a na vodné plochy prichádza množstvo otužilcov, často bez poznania rizík, nebezpečenstiev, pravidiel otužovania i užívania vodných plôch. Upozorňuje na to aj banskobystrický viceprimátor Milan Lichý, ktorý je zároveň predsedom OZ Slovenské ľadové medvede Banská Bystrica – Zvolen.

Príprava je dôležitá

Otužovanie na vzduchu i vo vode má podľa jeho slov svoju postupnosť, vyžaduje pripravenosť a neustále trénovanie. V horách musí mať človek dobrú kondíciu, výstroj, skúsenosti. A vo vode? „Ľadový medveď je človek, ktorý je po dlhodobej príprave a tréningoch schopný prežiť bez ujmy viacminútový pobyt v chladnej 8–12°C, studenej 4–8°C a ľadovej vode do 4°C, a pretože pozná svoj zdravotný stav, svoje telo a momentálnu dispozíciu, neriskuje,“ vysvetlil.

Ako upozornil, prvý bod dlhoročného otužileckého desatora znie: „otužilec pravidelne konzultuje svoj zdravotný stav s lekárom a najmenej raz za rok absolvuje komplexnú prehliadku“.

Na ľahkú váhu v týchto časoch netreba brať ani opatrenia proti šíreniu nákazy Covid-19, keďže nie sú dovolené väčšie zhromaždenia – ani otužilcov. „Najdôležitejšie je, aby nikdy nedošlo k úrazu alebo v súčasnosti hroziacemu rozšíreniu ochorenia Covid-19. Totiž my, ľadové medvede, to pravdepodobne prežijeme, ale musíme dodržiavať pravidlá, nielen kvôli sebe, ale aj kvôli zraniteľnejším v našom okolí,“ pokračoval Lichý.

Iba so súhlasom

Viacero otužilcov aj v tejto dobe mieri na vodné plochy v okolí Zvolena. „Mnohí si však neuvedomujú, že vodné plochy majú svojich vlastníkov, nájomcov, správcov, a tí boli doteraz našim plávaním uzrozumení, resp. máme od nich ústne alebo aj špeciálne písomné povolenie a zodpovedáme za bezpečnosť,“ pokračoval Lichý.

„Napríklad na užívanie akumulačnej elektrárenskej vodnej nádrže Motyčky musíme mať písomné povolenie správcu a plávať môžeme len v povolených časoch po podpísaní vyhlásenia o plávaní na vlastné nebezpečie a riziko s tým, že si nebudeme uplatňovať u správcu prípadnú náhradu škody. V Harmanci pod Harmaneckou jaskyňou sa pláva na základe ústneho súhlasu majiteľa MVE Boboty, na zasnežovacích nádržiach Salašky, Šachtičky a ďalších so súhlasom nájomcov," vymenoval Lichý a spomenul, že predtým plávali aj na Badínskom rybníku pri Vlkanovej so súhlasom rybárov.

Dajte si poradiť

Ako pokračoval, je si vedomý, že nie všetci chcú byť organizovaní vo veľkej skupine, ale podľa pravidiel by mali pri poznaní svojho zdravotného stavu, dobrej príprave, otužovať vo vode aspoň traja, pretože osamený plavec si v prípade tiesne sám neporadí.

„Nie všetci majú radi, keď ich niekto poučuje, nie pre všetkých je otužovanie súčasťou ich životného štýlu, často je to len epizóda,“ povedal Lichý, ktorý serióznym záujemcom o otužovanie odporúča, aby počúvali rady skúsených otužilcov, sledovali webové stránky a stránky na sociálnych sieťach, alebo sa pridali do niektorého klubu zimného plávania, ktorých je na Slovensku už okolo 70.

Zimné plávanie a otužovanie je podľa jeho slov fajn, lieči telo aj dušu, pri dobrej príprave, pravidelnosti a dodržiavaní zásad prináša fyzickú aj psychickú pohodu, životný štýl v súlade s prírodou.

Na záver Lichý dodal aj „posledné body Nepísaných pravidiel Ľadových medveďov, Tučniakov a iných otužileckých potvor“, ktorými by sa mal riadiť otužilec:

  1. má rád prírodu, správa s ohľaduplne a šetrne, nepoškodzuje a neznečisťuje ju, snaží sa prispieť k ochrane a zlepšeniu životného prostredia
  2. vymýšľa stále nové a ďalšie pravidlá, aby odstránil nedorozumenia a problémy, ktoré by bez jeho pričinenia a vymyslených pravidiel vôbec nevznikli

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj archívne zábery z otužovania Slovenských Ľadových Medveďov Banská Bystrica – Zvolen!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: Slovenské Ľadové Medvede Banská Bystrica - Zvolen
7
Galéria
Zdroj: archív Menhala Abou Hamdana
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM